26 september 2006

PvdA in deelraad van 25 september 2006

Maandag 25 september was de stadsdeelraadsvergadering van stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Tijdens deze vergadering waren drie belangrijke onderwerpen aan de orde:
– Overamstelgebied
– Herprofilering Linnaeusparkweg
– Polderweggebied.
Een verslag van de raadsvergadering en de bijdragen van de PvdA.

Overamstel
De PvdA heeft enthousiast gereageerd op de plannen voor het Overamstelgebied. Vooral de combinatie van een groen openbaar gebied langs de waterkant en kwalitatief goede woningen is zeer positief. Veiligheid in een nieuwe wijk vindt de PvdA belangrijk. Ron Steur vraagt via een amendement een extra paragraaf binnen het stedenbouwkundig plan. Waar nodig moeten nadere eisen aan de ontwikkeling van het gebied worden gesteld op het gebied van sociale veiligheid en sociale samenhang. Volgens Ron Steur, woordvoerder Wonen PvdA voorkomen deze richtlijnen dat smalle straten en fiets- en wandelroutes straks onveilig worden, dat hoge gebouwen verworden tot anonieme flats en binnentuinen straks niet gebruikt gaan worden door omwonenden. Dit initiatief is ondersteund door een meerderheid in de stadsdeelraad, zodat aan de Centrale Stad wordt gevraagd een sociaal veilige wijk te ontwerpen met ruimte voor samenhang. Tevens wil de PvdA geen verplichte koppeling van een koopwoning en een parkeerplaats. Nieuwe bewoners moeten volgens Ron Steur de keus krijgen, en niet gedwongen worden een parkeerplaats te kopen. Ook dit initiatief wordt breed gedragen en is door de raad aangenomen. Ook de portefeuillehouder Martin Verbeet (PvdA) is positief over dit initiatief.

Herprofilering Linnaeusparkweg
De PvdA heeft ingestemd met de herprofilering van de Linnaeusparkweg. Belangrijk hierbij is dat de keerdwang blijft gehandhaafd, zodat de Linnaeusparkweg geen doorgaande straat wordt. Het initiatief vanuit de bewoners van de Linnaeusparkweg voor minder parkeerplaatsen en meer groen is door de PvdA sympathiek ontvangen. Geeta Ramautar, woordvoerder Openbare Ruimte van de PvdA vindt het te vroeg hierover nu te besluiten. Het verwijderen van parkeerplaatsen moet gezien worden in een breder kader van parkeervoorzieningen in de hele buurt. Hierbij moet volgens de PvdA niet alleen meer groen, maar ook de behoefte aan speelruimte en fietsparkeren worden meegenomen. Geeta Ramautar (PvdA) roept het dagelijks bestuur op om op korte termijn met een parkeernota te komen, waarin het parkeerbeleid wordt verwoord. De portefeuillehouder Sharona Ceha (Meerbelangen) heeft toegezegd in januari 2007 met een evaluatie van het huidige beleid te komen, binnen een jaar zal zij komen met een parkeernota. De buurtbewoners willen in de toekomst graag met de PvdA mee denken over het parkeerbeleid in hun buurt.

Polderweggebied
De PvdA-fractie is geschrokken van de tekorten die zijn ontstaan bij de ontwikkeling van het Polderweggebied. Gery de Boer, fractievoorzitter, is blij met de toelichting van de portefeuillehouder over de ontstane situatie. Een aantal gevoelens die leven binnen de PvdA-fractie:
– Zijn nu de tekorten in beeld, of moeten er nog meer tegenvallers verwacht worden ?
– Is de sanering nu goed in beeld gebracht of zijn er nog meer tegenvallers te verwachten bij het vervolg van de sanering ?
– Wethouder van Poelgeest van de Centrale Stad geeft de samenwerking met het stadsdeel geen schoonheidsprijs, wat schortte er aan de samenwerking en waarom is hierop niet eerder ingegrepen ?
– Hoe reëel is het om te starten met heronderhandelingen ?
– Wat als de oplossingsrichting niet het gewenste resultaat oplevert ?

Naast de zorgen is de PvdA tevreden over de te organiseren informatieavond over de situatie rondom het Polderweggebied en zal deze avond gebruiken meer informatie te verkrijgen over de oorzaken van het tekort. Vervolgens zal de PvdA-fractie actief meedenken over oplossingen om het opgelopen tekort zo klein mogelijk te maken.