PvdA in de gemeenteraad op 30 november 2005. Een verslag.
Raadsverslag nr. 34 door Thijs Reuten over de inbreng van de PvdA in de gemeenteraad.
Herstemming Parkeren
De hoofdelijke herstemming over het amendement werd aan het begin van de vergadering gehouden. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad keerde zich tegen het amendement van GroenLinks en de PvdA op het collegevoorstel tot verhoging van de parkeertarieven. De recent op voorstel van het college door de gemeenteraad in de Menukaart Parkeren vastgelegde parkeertarieven werden daarmee voor 2006 niet doorgevoerd. De tarieven worden in 2006 door het nieuwe voorstel echter wel verhoogd met 1,25%, maar dit zal niet worden doorberekend aan de parkeerautomaat.
Felix Meritis Beheer
Op initiatief van de PvdA-fractie werd door de gemeenteraad de bereidheid uitgesproken te komen tot een herziening van de financiële relatie met Felix Meritis Beheer, de beheerder van het gebouw Felix Meritis. Het college zal een en ander nu moeten uitwerken op basis van een aantal voorwaarden waarvan Felix Meritis Beheer moet aantonen dat daaraan is voldaan en die ook in de voordracht zijn opgenomen. De voordracht van PvdA-er Reuten kreeg de steun van GroenLinks, SP en AADG. De wethouder financiën zegde bij voorbaat toe het nodige te zullen uitzoeken en gezien de deadline ook snel met de resultaten daarvan te komen.
Lees ook de voordracht: http://www.amsterdam.nl/contents/pages/1043/562.05.pdf
Masterplan Stationseiland
Auke Bijlsma sprak namens de PvdA-fractie zijn waardering uit over het Masterplan. Hij stelde de wethouder nog wel een aantal vragen over het laten vervallen van de aanleg van extra sporen voor de tram richting Haarlemmerhouttuinen. De wethouder zei dat gegarandeerd wordt dat de trams kunnen blijven rijden en dat deze extra sporen daarvoor dus niet nodig zijn. Overigens wordt de weg zo vormgegeven dat indien noodzakelijk de rails altijd nog kunnen worden aangelegd. Bijlsma stelde vast dat het dus zonodig altijd kan, trams hoe dan ook ongestoord kunnen blijven rijden en de kosten ook bij latere aanleg niet veel hoger zullen zijn.
Theatercomplex Marnixstraat
In de gemeenteraad lag een aanpassing voor van het oorspronkelijke voorstel. Een ruime meerderheid in de gemeenteraad, waaronder de PvdA, steunde dit voorstel. Woordvoerder cultuur Charlotte Riem Vis memoreerde nogmaals de grote investering die Van den Ende doet en sprak uit nog steeds alle vertrouwen te hebben in een prachtig theatercomplex aan de Marnixstraat dat een aanwinst zal zijn voor de stad.
Verordening Fractieondersteuning 2006
Naar aanleiding van de affaire rond de fractiebudgetten, waarbij vijf van de negen fracties uitgaven onvoldoende konden verantwoorden of onderbouwen en enkele fracties zelfs uitgaven hebben gedaan in strijd met de wet, werd een nieuwe verordening vastgesteld. De nieuwe verordening gaat in op 1 april 2006, direct na de verkiezingen. Dat laat uiteraard onverlet dat ook de uitgaven over 2005 – die op dit moment worden bekeken door de ACAM – en uitgaven in de laatste drie maanden van de collegeperiode correct moeten worden verantwoord en aan alle bestaande regels moeten voldoen.
Frank de Wolf maakte namens de PvdA nog enkele opmerkingen. Hij diende gezien de bespreking in de raadscommissie een amendement in waarmee de verhouding tussen het verplicht aan personele ondersteuning te besteden bedrag en het andere deel van het budget licht gewijzigd wordt. In plaats van 2/3 personeel en 1/3 overige uitgaven wordt de verhouding 60%-40%. De nieuwe verordening werd na het aannemen van het amendement De Wolf met grote meerderheid aangenomen. Alleen Leefbaar Amsterdam stemde tegen.
Stimuleren kantoortijdenschool en scholen op glasvezelnetwerk
Op initiatief van D66 werd een notitie behandeld over het stimuleren van pilots voor scholen die meer aansluitend op de werktijd van ouders open zijn en activiteiten bieden die aansluiten op de schooldag. Ook in de Tweede Kamer is er aandacht voor het langer openblijven van scholen, met name als het gaat om het verplicht organiseren van naschoolse opvang. D66 zou graag zien dat het geld wat hier mogelijk voor vrijkomt ingezet wordt voor initiatieven rond de kantoortijdenschool. PvdA-raadslid Karina Schaapman zei het voorstel inhoudelijk van harte te ondersteunen. Op de financiële kant wil de PvdA later terugkomen, omdat er nog uitwerkingsvoorstellen van wethouder Aboutaleb komen en omdat in Den Haag nog een discussie loopt, waaraan D66 al refereerde. ‘Onduidelijk is op dit moment hoeveel een en ander kost en waar het van betaald kan worden. Dat moet worden uitgezocht. Maar de gedachte is goed en wordt door ons ondersteund’, aldus Schaapman.
Het tweede voorstel op de agenda eveneens van D66 afkomstig werd door de volledige raad ondersteund en gaat over de aansluiting van alle scholen op een breedband glasvezelnetwerk. Het college adviseerde positief over het voorstel en het sluit goed aan bij de mede op initiatief van de PvdA gestarte aanleg van een glasvezelnetwerk naar huizen, waarmee begonnen wordt in Zeeburg.
Visie Overamstel
Namens de PvdA sprak Thijs Reuten zijn waardering uit voor iedereen die de afgelopen jaren aan deze visie heeft gewerkt. Er is erg veel over gediscussieerd de afgelopen jaren en de PvdA heeft altijd bepleit in dit gebied in de toekomst een groot aantal woningen te realiseren. Met name Bouwe Olij heeft de afgelopen jaren veel tij gestoken in verbetering van de uitgangspunten voor dit project. Op een aantal punten stelde de PvdA een aanpassing van de Visie voor. Belangrijkste punt is het schrappen van de veel te grote hoeveelheid asfalt in het gebied door aanwezigheid van zowel de afgewaardeerde A2 als de brede Joan Muyskenweg. Door minder onnodig asfalt en verbindingswegen tussen beide rijwegen ontstaat meer ruimte voor woningbouw. Het opnemen van een reservering voor het eventueel doortrekken van tramlijn 25 was ook een belangrijk punt. Aanvankelijk wilde de PvdA ook nu al vastleggen dat een lage parkeernorm wordt gehanteerd. Gezien het zeer brede draagvlak voor de andere (deels hierboven genoemde) punten uit het amendement trok de PvdA het (zesde) voorstel in om nu al een lage parkeernorm vast te leggen in de Visie. De PvdA denkt dat het gebied gezien de vele OV-mogelijkheden zo goed bereikbaar is dat bij de vaststelling van de definitieve plannen lagere parkeernormen mogelijk zijn.
Het amendement van de PvdA werd door alle partijen ondersteund met uitzondering van D66. De gewijzigde Visie werd vervolgens met algemene stemmen aangenomen.
Zie hieronder het amendement in WORD