PvdA in de gemeenteraad op 23 maart 2005. Een raadsverslag
Raadsverslag nr. 25 door Thijs Reuten over de inbreng van de PvdA in de gemeenteraad.
Combino
Bij een interpellatie-debat over de Combino benadrukte raadslid Marius Nijman dat voor de PvdA belangrijk is dat de trams in Amsterdam kunnen blijven rijden en dat Amsterdammers kunnen blijven rekenen op de dienstregeling van het GVB. Op dit moment is er een plan voor aanpassing van de Combino-trams vanaf 1 april 2005. Nijman: ‘Als gestart wordt met aanpassing van de trams volgens de nu door Siemens ontwikkelde methode, moet zwart op wit staan dat Siemens na aanpassing de levensduur van de trams zoals die gold bij aanschaf van de trams opnieuw garandeert’.
Wethouder Maij meldde de gemeenteraad dat Siemens op schrift de levensduur na aanpassing van de trams garandeert. De PvdA, zo zei Nijman, zal overigens nog wel met een voorstel komen om de eerste aangepaste tram te laten testen zodat – afgezien van de hernieuwde garantie – ook onafhankelijk vastgesteld kan worden dat de oplossing de gegarandeerde levensduur van de trams mogelijk maakt.
Financiële decentralisatie DMO
Bij dit ingewikkelde agendapunt steunde de PvdA samen met GroenLinks en het CDA de decentralisatie naar de stadsdelen van de in het bestuursakkoord tussen stad en stadsdelen afgesproken taken, vooral op het gebied van ouderenbeleid. Coalitiepartij VVD stemde tegen. De PvdA maakt zich, zo zei Thijs Reuten, wel zorgen over het vervolg dat nauw samenhangt met de nog te verwachten Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) PvdA’ er Zati Yurdakul had daar in verschillende commissievergaderingen ook al aandacht voor gevraagd. Reuten zei te hopen dat eventueel te maken afspraken tussen stad en stadsdelen over de uitvoering van de WMO in ieder geval sneller en met minder onnodig vergaderen tot stand komen dan de decentralisatie van beperkte omvang die nu in de gemeenteraad aan de orde was. Uitgangspunt voor de PvdA is dat taken daar worden uitgevoerd waar dat het beste kan. De kwaliteit van de voorziening voor bewoners moet voorop staan.
Fietsparkeren en fietsen in de IJtram
Bij twee fiets-agendapunten voerde Auke Bijlsma namens de PvdA het woord. Hij betoogde dat de realisatie van ondergrondse stallingsvoorzieningen, waar de PvdA erg voor is, niet mag betekenen dat bovengrondse stallingsmogelijkheden in de buurt van de nieuwe stalling op grote schaal worden opgeheven. De PvdA steunde verder een motie die herbevestigde wat in de APV is vastgelegd: een fiets wordt alleen weggehaald als deze op de geparkeerde plek werkelijk de doorgang of het uitzicht belemmert of een in- of uitgang blokkeert. Daarover bleek hier en daar wat onduidelijkheid te bestaan.
Voor wat betreft het experiment met de fiets in de IJtram complimenteerde Auke Bijlsma de wethouder met het doorzetten van de fiets in de IJtram direct vanaf de eerste tramrit eind mei. Bijlsma: ‘We vinden wel dat je meteen vanaf het begin moet meten of het aantal plaatsen, 2 per tramstel, voldoende is. De toezegging dat er indien nodig bekeken kan worden of er meer ruimte kan worden gemaakt is voor de PvdA voldoende’. De PvdA zal het experiment nauwgezet volgen.
Actualiteit naar aanleiding van plannen minister Dekker
Op initiatief van raadslid Bouwe Olij stelden PvdA, GroenLinks, SP en AA/DG samen de actualiteit over de gevolgen voor Amsterdam van de plannen van minister Dekker met huurbeleid aan de orde. De fracties willen voorkomen dat het voor de woningmarkt desastreuze beleid van Dekker versterkt wordt door de op dit moment ook voor de komende tijd geldende afspraken over splitsing van woningen en verkoop door de corporaties van sociale huurwoningen. Bouwe Olij: ‘Wij stellen voor direct het overleg te starten met de corporaties en zo snel als mogelijk te stoppen met splitsen. Het eerste betekent dat de wethouder met de corporaties gaat praten over de nu geldende verkoopafspraken. Het tweede punt betekent voorlopig geen uitvoering geven aan de laatste (vierde) splitsingstranche van 4700 particuliere huurwoningen’. Wethouder Duco Stadig deed drie toezeggingen waarmee hij gehoor gaf aan het voorstel van de vier fracties. Het voorstel van de vier partijen werd daarop aangenomen. VVD, CDA, D66 en MM stemden tegen. Deze fracties willen voorlopig afwachten wat er gebeurt als gevolg van de plannen van Dekker en zijn nog helemaal niet zover dat indien nodig, door opschorting van het splitsings- en verkoopbeleid, voorkomen moet worden dat bovenop de plannen van Dekker nog een extra aantal woningen een geliberaliseerde huur krijgt.
Aanpassing openingstijden horeca
PvdA-woordvoerder Frank de Wolf concentreerde zijn bijdrage aan het debat rond twee hoofdpunten. Eerste hoofdpunt was voor de PvdA de handhaafbaarheid van de door het college voorgestelde nieuwe openingstijden van de alcohol schenkende horeca in relatie tot de handhaving van de openbare orde en van het woon- en leefklimaat. Een tweede belangrijke punt, aldus De Wolf, zijn de implicaties voor de volksgezondheid en de manier waarop de wijziging zich verhoudt tot de raadsbreed aangenomen Alcoholmatigingsnota.
De PvdA wil niet dat door de verruiming van de openingstijden op buurtniveau het woon- en leefklimaat te veel in het gedrang kunnen komen. De voorgestelde wijziging van de APV kan leiden tot 100 á 150 nieuwe terrassen in de binnenstad. Los van de wenselijkheid van meer terrassen vindt de PvdA dat je dan wel de handhaving en het beperken van de overlast goed moet regelen. De PvdA stelde voor verruiming van het aantal terrassen onderdeel te laten zijn van de horecabeleidsplannen, zodat de stadsdelen verruiming van het aantal terrassen kunnen afwegen ten opzichte van het woon- en leefklimaat van een buurt. De stadsdelen kunnen dan ook van tevoren vaststellen dat de handhaving goed geregeld is. De burgemeester zei aan dit punt tegemoet te willen komen, door dit beter te regelen en afspraken over onder meer handhaving vooraf helder te krijgen.
De PvdA volgde de wijzigingsvoorstellen voor verruiming van de openingstijden in de avond en nacht, als de in de toelichting geformuleerde uitvoeringsregels tenminste goed worden gehanteerd. De voorgestelde mogelijkheid voor avond en nachtzaken om ook vanaf 09.00 uur open te gaan betekent volgens de PvdA dat het onderscheid tussen dag- en avond/nachtzaken sterk verwatert. De PvdA stelde voor deze verruiming (opening vanaf 09.00 ’s ochtends) voor avond en nachtzaken te schrappen. De Wolf: ‘Deze forse uitbreiding van de openingsmogelijkheden voor veel zaken kan tot meer alcoholconsumptie leiden, wat haaks staat op het gemeentelijke alcoholpreventiebeleid. De Amsterdamse horeca als geheel is niet in staat gebleken de afspraken over happy hours en het schenken aan jongeren onder de 18 en 16 jaar na te komen’. Dit PvdA-voorstel kon niet op de steun van andere fracties rekenen.