16 december 2004

PvdA in de gemeenteraad op 15 en 16 december, een verslag

PvdA in de gemeenteraad op 15 en 16 december 2004

Raadsverslag nr. 21 door Thijs Reuten over de inbreng van de PvdA in de gemeenteraad.

Deze laatste (tweedaagse) raadsvergadering van 2004 stond vooral in het teken van de vaststelling van de begroting 2005 en de vaststelling van het Kunstenplan 2005-2008.

Slotbeschouwingen Begroting 2005
De PvdA zei in het slotdebat over de begroting 2005 zich niet te willen laten afbrengen van de wens te leven in een vrije, sociale en ongedeelde stad. Maar dan moeten we wel snel, zonder onzorgvuldig te worden, concrete acties inzetten. ‘Het is goed dat het college reeds op 19 november het actieplan Wij Amsterdammers aan deze raad presenteerde. Bij de PvdA bestaat echter de vrees dat het gevoel voor urgentie bij het college of bij het apparaat alweer aan het wegebben is’. De burgemeester zegde daarop toe dat er bij de bespreking van Wij Amsterdammers eind januari concrete uitgewerkte plannen zullen liggen op onderdelen van dit actieplan.

De belangrijkste wijziging in de begroting die werd aanvaard door de gemeenteraad ging over een door GroenLinks ontdekte te hoge reservering voor een voorziene tegenvaller. De PvdA steunde en complimenteerde financieel woordvoerder Van der Meer van GroenLinks, die er hierdoor in slaagde om alsnog extra geld vrij te spelen voor een aantal belangrijke zaken. De PvdA drong er net als andere partijen wel op aan de helft van het geld (2,5 miljoen) niet direct aan concrete bestedingen te koppelen en te reserveren voor noodzakelijke initiatieven in het kader van ‘ Wij Amsterdammers’. De andere 2,5 miljoen euro wordt voor een bedrag van 1,75 miljoen op voorstel van GroenLinks en de PvdA besteed aan het overeind houden van een fors aantal gesubsidieerde banen, met name in kleine cultuur- en welzijnsinstellingen. Dit geld blijft ook na 2005 voor dit doel beschikbaar. Een kleiner deel, 0,75 miljoen euro, wordt omgezet in incidenteel geld waardoor eenmalig, alleen in 2005, 7,5 miljoen euro beschikbaar komt. Drie miljoen gaat naar het verder stimuleren van de woningbouw via het succesvolle door de PvdA bedachte instrument ’Van Koop naar Huur’. Voor het alsnog deels uitvoeren van de bij de voorjaarnota aangenomen motie over stedelijke vernieuwing is 4,5 miljoen euro beschikbaar. (Klik hier voor de woningbouwmotie van PvdA en GroenLinks)

Andere door de PvdA ingediende voorstellen die werden aangenomen gingen onder andere over:

– het laten doorrijden in 2005 van de Opstapper (motie Bijlsma c.s.)
– extra aandacht voor slachtoffers van Loverboys (Van der Garde/Yurdakul)
– extra incidentele subsidie voor huurdersvereniging en ASW (motie Olij c.s.)
– extra geld voor de Rekenkamer Amsterdam (De Wolf c.s.)
– inspanning tachtig overlast groepen uit geld ‘feest koningin’ (motie Asscher)

Met de aanvaarding van de subsidiemotie vooruitlopend op 2006 (Reuten c.s.) werd vastgelegd welke subsidies van de college-inventarisatie van mogelijk te beëindigen of te verlagen subsidies worden uitgezonderd. Onder meer FIOM, scouting, vakantiekampen, thuiszorg en circus elleboog kunnen ook na 1 januari 2006 op subsidie rekenen. (zie motie 788`) De PvdA steunde verder nog een voorstel van de SP gericht op een goede oplossing voor de Distelwegveerverbinding.

Lees de hele bijdrage van financieel woordvoerder Thijs Reuten aan het slotdebat over de begroting 2005 elders op deze site.

Kunstenplan
Bij de begrotingsbehandeling werd ook nog een voorstel van PvdA-cultuurwoordvoerder Charlotte Riem Vis aangenomen gericht op Cinekid en de Uitmarkt (+ 200.000 euro) ten koste van de gemeente lobbyist en een deel van het budget stadspromotie. Op donderdag werd het Kunstenplan zelf vastgesteld en legde Riem Vis de inzet van de PvdA rond het Kunstenplan uit. Met het Kunstenplan worden de structurele gemeentelijke subsidies aan tal van kunst- en cultuur instellingen voor vier jaar vastgelegd. In de voorbereiding van het Kunstenplan – er wordt al ruim een jaar aan gewerkt en het is altijd een ingewikkelde klus – is veel tijd gaan zitten. Dit heeft gelukkig resultaat opgeleverd. Charlotte Riem Vis heeft onder meer haar uiterste best gedaan om een oplossing te vinden voor de problemen rond de invulling van de voor de PvdA belangrijke cultuureducatie. Het belangrijkste wijzigingsvoorstel dat werd aangenomen was een motie op initiatief van Riem Vis waarmee ruim een miljoen euro werd verschoven van Carré naar een flink aantal instellingen die in de plannen van het college nog geen subsidie kregen. Tevens werd in dat voorstel uit andere dekkingsbronnen, buiten het Kunstenplan maar binnen de kunstbegroting, alsnog een subsidie van een half miljoen voor Carré mogelijk gemaakt. Ook dit laatste was voor de PvdA belangrijk.

Verder werden nog moties van de PvdA aangenomen met betrekking tot cultuureducatie en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten.

Onderwijshuisvestingsprogramma
Onderwijs woordvoerder Karina Schaapman maakte namens de PvdA woensdag bij de vaststelling van het onderwijshuisvestingsprogramma nog enkele opmerkingen. Zij stelde vast dat Amsterdam de afgelopen jaren zelf 85 miljoen euro heeft geïnvesteerd in het inlopen van achterstallig onderhoud bij scholen. Schaapman: ‘De PvdA betreurt de wetswijziging (…) die leidt tot een bedrag voor onderhoud aan schoolgebouwen dat jaarlijks 9 miljoen euro lager is dan noodzakelijk. De PvdA vreest dat het onderhoud daardoor de komende jaren in het gedrang zal komen. Van een kabinet dat onderwijs zogenaamd tot topprioriteit maakt had de PvdA anders verwacht’. Het PvdA raadslid zei verder dat haar partij instemt met het collegevoorstel en dus ook met het onder verantwoordelijkheid van de scholen brengen van het onderhoud. De wet maakt de scholen immers verantwoordelijk voor het opleveren van het gebouw in goede staat bij het verlaten van de school. De wethouder moet echter wel de vinger aan pols houden en zonodig samen met de scholen de minister aan de jas trekken, mocht blijken dat de beschikbare middelen tekortschieten.