27 oktober 2011

PvdA, Groenlinks en SP brengen oplossing horeca-overlast dichterbij

De fracties van Groenlinks en SP steunen het voorstel van de Partij van de Arbeid om een definitie van overlast op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dat is het setje regels dat de politie en de gemeente hanteren om als scheidsrechter te kunnen optreden als horeca-ondernemers en bewoners niet uit een ruzie over overlast komen. Daarmee komt een oplossing voor een al 17 jaar slepend conflict over horeca-overlast in de binnenstad een stapje dichterbij.

Wie als bewoner van de binnenstad overlast ervaart van een café, club of terras, kan in overleg treden met de horeca-ondernemer om te komen tot afspraken over beperking van de hinder. Maar wat als één van de partijen zich niks van de afspraken aantrekt? Dan moet de overheid er staan om als scheidsrechter op te kunnen treden en knopen door te hakken.

Dat is nu lastig omdat er constant discussie is over wat ‘overlast’ is. Wat voor de één overlast is, is voor de ander geen probleem. Er zijn geen regels die definiëren wat overlast is. Dankzij deze onduidelijkheid staan handhavers als de politie regelmatig machteloos bij handhaving. Dat schaadt het beeld van de betrouwbare overheid die daadkrachtig kan optreden om conflicten op te lossen. De overheid hoeft niet alles dicht te regelen, maar je moet er wel op kunnen rekenen wanneer het nodig is.

De PvdA kreeg steun van Groenlinks en de SP voor het idee om een definitie van wat overlast is op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Dit moet voorkomen dat handhavers met lege handen staan en tegelijkertijd de lang verlangde duidelijkheid verschaffen voor iedereen.

Burgemeester Van der Laan sprak in reactie zijn steun uit en gaat ermee aan de slag. Er zijn gemeenten in Nederland waar nu geëxperimenteerd wordt met overlastdefinities. De burgemeester zal de ervaringen uit die gemeenten nauw betrekken bij het invullen van de Amsterdamse definitie.