18 januari 2010

PvdA-ers lezen voor op de basisschool !

Stadsdeelbestuurders en raadsleden van Zeeburg aan woensdag 20 januari voorlezen op basisscholen in Zeeburg. Dit in het kader van de nationale voorleesdagen. Op de JP Coenschool zullen Fatima Elatik en Guillaumine Nelom voorlezen aan groepen kinderen. PvdA-raadsleden Wouter Roerdink en Adri van den Dries zullen samen met Nico Salm op de Waaier voorlezen.

PvdA-raadslid Guillaumine Nelom heeft in haar raadsinitiatief ‘Het begint met lezen’ aandacht gevraagd voor de Nationale Voorleesdagen. “Lezen is ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling van het kind. Goede taalbeheersing is essentieel voor een succesvolle schoolcarrière. Sommige kinderen in Zeeburg groeien op in een huis zonder eigen kinderleesboeken, of worden niet regelmatig voorgelezen. Op deze manier willen wij extra aandacht aan lezen en leesbevordering geven”.

“Hulp van ouders bij het lezen is heel belangrijk. Voorlezen en zelfstandig lezen prikkelt kinderen op een speelse wijze. Lezen is belangrijk voor de taalontwikkeling en dus voor een succesvolle schoolloopbaan”, volgens PvdA-raadslid Guillaumine Nelom.

Het unaniem aangenomen PvdA-voorstel bevat meer dingen. Ook wordt er, in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam, voorlichting aan ouders gegeven over lezen en geletterdheid. Tijdens deze ouderbijeenkomsten wordt het belang van (voor)lezen en bibliotheekbezoeken aan de ouders op een creatieve en begrijpelijke manier uitgelegd. De OBA ziet dit traject als een aanvulling op het reguliere aanbod van scholen en als extra stimulans om de leesprestaties van kinderen te verbeteren.
Oudere broers en zussen kunnen bij leesbevordering een belangrijke rol spelen. Daarom worden er aan de leerlingen van de bovenbouw voorleesworkshops gegeven. Zij kunnen dan zowel thuis als op school fungeren als ‘voorleescoach’.
Naast de inbreng van de familie, biedt ‘Het begint met lezen’ de kinderen van stadsdeel Zeeburg een kortdurend bibliotheekabonnement. Hierdoor kunnen de kinderen van de Indische Buurt boeken lenen. Na drie bezoeken in de periode dat dit abonnement loopt, krijgen de kinderen een gratis boek om zelf te houden.
Zodra het traject in de Indische Buurt zijn vruchten af heeft geworpen, zal het hoogstwaarschijnlijk ook in de rest van het stadsdeel geïntroduceerd worden.