8 april 2006

PvdA en VVD investeren in kansen Zuidoost

De PvdA en de VVD in Amsterdam Zuidoost hebben een akkoord bereikt voor de bestuursperiode 2006-2010. Lijsttrekkers Elvira Sweet (PvdA) en Pieter Litjens (VVD) hebben de afgelopen weken uitvoerig gesproken over de ambities voor de komende vier jaar. Deze zijn vertaald in een bestuursakkoord met de titel ‘Investeren in Kansen’.

Elvira Sweet: “De afgelopen vier jaar hebben we op de sociale paragraaf al heel wat bereikt. Toch staan er nog steeds mensen aan de kant. Het nieuwe bestuur wil de barrières gaan slechten zodat iedereen gelijke kansen krijgt. Dit betekent investeren in sociale ontwikkeling, onderwijs, werk, ondernemerschap, jeugd, kunst en cultuur, sport en recreatie en in de fysieke omgeving. Dit nieuwe bestuur wil bewoners instrumenten aanreiken om voluit deel te kunnen nemen aan de samenleving.”

Pieter Litjens: “De aandacht komt de komende jaren sterk te liggen op het creëren van werk en stages. Werk is het beste middel tegen armoede en biedt mensen de kans op zichzelf te ontplooien. Een goed ondernemersklimaat en meer bedrijvigheid in Zuidoost zijn daarvoor nodig. Wij zullen voor de randvoorwaarden zorgen die dat mogelijk moeten maken: een veilige en goed onderhouden omgeving, waar mensen zich thuis voelen.”

Armoede
Teveel mensen zijn door het economisch zware weer in de problemen geraakt. Het nieuwe bestuur zal een integraal en preventief armoedebeleid ontwikkelen dat gebaseerd is op een analyse van de armoede in Zuidoost en de gevolgen daarvan voor kinderen en jongeren. Ook zal de schuldhulpverlening worden uitgebreid om mensen uit een uitzichtloze situatie te halen en eventueel terug te leiden naar de arbeidsmarkt. In ondersteunend opzicht zal het bestuur zorgen dat de informatieverstrekking over de beschikbare voorzieningen optimaal is, zodat bewoners die aanspraak kunnen maken op voorzieningen ook daadwerkelijk op de hoogte zijn van hun rechten.

Werk
Een andere barrière die volledige participatie in de weg staat is werkloosheid. Het nieuwe bestuur gaat werk maken van werk, door op lokaal niveau maatregelen te nemen die de werkgelegenheid bevorderen. Winst is vooral gelegen in het creëren van een stevig economisch draagvlak waardoor het aantal banen toeneemt. Daarnaast zullen maatregelen worden genomen om het vestigingsklimaat voor bedrijven verder te verbeteren.

Jongeren
Het nieuwe dagelijks bestuur gaat fors investeren in de jeugd en niet alleen in de probleemjeugd. Prioriteit hierbij is het opstellen van een integraal jeugdbeleid en het organiseren van een preventieve gezinsgerichte aanpak. Cruciale elementen daarbij zijn het bewerkstelligen van een doorlopende leerlijn, het terugdringen van het schoolverzuim, het creëren van een vangnet voor voortijdige schoolverlaters, de arbeidstoeleiding, huisvesting voor jongeren en het bieden van een volwaardig cultureel aanbod.

Woonomgeving
Een kwalitatief hoogwaardige woonomgeving is voorwaarde voor het welbevinden van de inwoners van Zuidoost. Het bestuur zal de ingrijpende, maar succesvolle fysieke vernieuwing van de Bijlmermeer afronden. In de Structuurvisie Zuidoost is richting gegeven aan de verdere ontwikkeling van het stadsdeel. Voor de komende periode zal het bestuur de verdere uitwerkingen ter hand nemen. Het gaat daarbij om nieuwe woningbouwlocaties en water en groenbeleid. In navolging van de naderende voltooiing van de fysieke vernieuwing van de Bijlmermeer, zal de komende bestuursperiode meer aandacht zijn voor Gaasperdam. Niet alleen de openbare ruimte en het beheer zullen hierbij aandacht krijgen, maar ook de woonsector. Ten slotte zal een onderzoek uitgevoerd worden naar het nut van halfhoge dreven versus verlaagde dreven.

Leefbaarheid
Het nieuwe dagelijks bestuur gaat voor alle wijken wijkvisies opstellen. Deze omvatten een realistisch toekomstbeeld dat een richtinggevend kader zal zijn voor het treffen van structurele maatregelen op het gebied van leefbaarheid. Veiligheid, openbare orde en de mate van overlast bepalen in hoge mate het leefklimaat in de samenleving. Het nieuwe dagelijks bestuur wil een vuist maken tegen onveilige situaties en deze bij de bron aanpakken. Veel aandacht hierbij zal gaan naar het verder terugdringen van de drugsoverlast, bieden van zorg voor verslaafden en daklozen, tegengaan van huiselijk geweld en (tiener)prostitutie. Voor wat betreft de drugsproblematiek zet het nieuwe bestuur de huidige succesvolle aanpak voortzetten.

Financiën
Dit ambitieuze programma moet worden uitgevoerd binnen de financiële mogelijkheden van Zuidoost. Het dagelijks bestuur zal dan ook de financiële ontwikkeling bij de afweging van deze prioriteiten nauwlettend in het oog houden.

Bestuursstijl
Het nieuwe bestuur zal doelgericht en in een open dialoog met burgers en doelgroepen de bestuursstijl vormgeven. Hierbij zal het bestuur coalities aangaan met maatschappelijke partijen.

Het volledige bestuursakkoord zal begin volgende week worden gepresenteerd. Dan zal ook de portefeuilleverdeling bekend worden gemaakt.