30 maart 2006

PvdA en GroenLinks in Westerpark definitief

De onderzoeksfase voor de coalitievorming in stadsdeel Westerpark is definitief afgerond. De uitkomst is dat GroenLinks en PvdA samen een coalitie zullen gaan vormen. GroenLinks en PvdA starten vandaag met het programma akkoord, waarbij de leden van beide fracties nauw betrokken zijn. Beide partijen zullen het programma akkoord op 18 april aan de betreffende afdelingsvergaderingen voorleggen. Het definitieve akkoord zal op 25 april aan de raad worden gepresenteerd.

Op basis van de gesprekken met Buurt en Westerpark hadden zowel GroenLinks als de PvdA de conclusie getrokken dat er geen overeenstemming te bereiken viel over het vormen van een bestuur van drie partijen waarbij zowel recht gedaan zou worden aan de verkiezingsuitslag, als aan een evenwichtige belasting van de portefeuillehouders. Op basis van deze conclusie werd ook een mogelijke coalitie met de VVD uitgesloten.

Op zaterdag 25 maart is aan de lijstrekker van de PvdA een nieuw bod geformuleerd door de VVD en D66 samen. Dit bod bestond eruit dat de beide partijen hun programmapunten samenvoegen en samen een bestuurder zouden kunnen leveren. Gezien het feit dat dit een mogelijke coalitie van vier partijen betreft is dit een nieuwe situatie. Zowel de fractie van de PvdA als de fractie van GroenLinks hebben dit bod serieus onderzocht.

Naar aanleiding van de bespreking in de fractie van 27 maart 2006 heeft de PvdA het volgende standpunt ingenomen:

– Op voorhand zijn er geen inhoudelijke breekpunten, maar een coalitie met VVD/D66 heeft niet de voorkeur van de fractie gezien de winst op links;
– Gezien de stemverdeling waarbij de PvdA twee keer zoveel stemmen heeft als de VVD en D66 samen is het voor de PvdA niet opportuun te praten over het inleveren van een portefeuillehouder;
– Er is een voorbehoud ten aanzien van de samenwerking tussen de twee partijen: de afspraken die de partijen met elkaar hebben gemaakt zijn niet helder;
– Het verder onderzoeken van het bod van VVD/D66 heeft alleen zin als ook de andere coalitiepartner, GroenLinks, hier achter staat.

Naar aanleiding van de bespreking in de fractie heeft GroenLinks het volgende standpunt geformuleerd:

– Inhoudelijk gezien ligt er geen draagvlak bij GroenLinks om een coalitie te vormen met VVD/D66. Het zou geen recht doen aan de verkiezingsuitslag die een duidelijk signaal gaf ‘linksom’te besturen;
– Gezien de geringe toegevoegde waarde die een coalitie met VVD/D66 voor GroenLinks programmatisch zou brengen is het voor GroenLinks niet opportuun om een portefeuillehouder in te leveren ten behoeve van VVD/D66.

Daarmee wijst GroenLinks een mogelijke coalitie met de VVD/D66 af.

Op basis van deze standpunten is besloten dit bod niet verder te onderzoeken. GroenLinks, PvdA hebben VVD/D66 uitgenodigd om deze keuze in een gesprek verder te toe te lichten en te motiveren. Dit gesprek heeft plaatsgevonden op 29 maart jl.

Meer info: Martien Kuitenbrouwer, lijsttrekker PvdA Westerpark, 06-27051089