26 november 2006

PvdA en de Algemene Beschouwingen in Slotervaart

Op 15 november was er in de stadsdeelraad de begrotingsbehandeling en de Algemene Beschouwingen. Omdat we sinds april een nieuw Dagelijks Bestuur kennen met de PvdA-ers Ahmed Marcouch en Ineke Ketelaar en de Groen Linkser Tino Patttipilohi hebben we eens ingezoomd op de aanpak van dit linkse Dagelijks Bestuur. We kwamen tot de volgende conclusies.

De stedelijke vernieuwing is voortvarend doorgezet. Voor een groot deel is dit een voortzetting van eerdere door de SDR goedgekeurde plannen, maar je moet de vaart er wel zien in te houden. Ineke Ketelaar, portefeuillehouder Stedelijke Vernieuwing, slaagt hier tot nu toe goed in. In alle vernieuwingsgebieden.

De plannen rondom het Andreasterrein staan volop in de belangstelling. Helaas vooral vanwege de voorgenomen aanleg van een weg aan de rand van het Rembrandtpark om het autoverkeer van de toekomstige bewoners en bezoekers zo snel en veilig mogelijk af te wikkelen zonder onnodige overlast voor omliggende woonwijken en luchtkwaliteit. De PvdA acht de bouw van de woningen op het Andreasterrein van enorm belang voor de voortgang van de stedelijke vernieuwing Wij hopen dan ook dat er zonder vertraging gebouwd gaat worden.

Ook de veiligheid en integratie wordt door dit DB voortvarend aangepakt. Ahmed Marcouch neemt veel initiatieven om integratie te bevorderen en Slotervaart veilig te maken. Dit was dan ook een belangrijk punt uit het PvdA-verkiezingsprogramma voor dit stadsdeel.

Twee voorbeelden. Herhaaldelijk zijn, bij overlast van bepaalde jongeren, de ouders ter verantwoording geroepen. Een nieuwe aanpak, waarvan we hopen dat die succes heeft. Verder hebben we hoge verwachtingen van het nieuwe extra team toezichthouders – de straatcoaches – die 24 uur per dag inzetbaar zijn voor optreden tegen overlastgevende jongeren. Duidelijk is dat op het gebied van veiligheid nieuw beleid is ingezet.

Hetzelfde geldt voor werkgelegenheid voor de jeugd. Het Dagelijks Bestuur gaat direct, concreet de markt op. Naast allerlei landelijke en gemeentelijke projecten zorgt het DB van dit stadsdeel ook zelf voor toeleiding naar werk. Weer twee voorbeelden? De oproep van Ahmed Marcouch aan werkzoekende jongeren om zich bij hem te melden, omdat hij een werkgever kent die staat te springen om arbeidskrachten. En bij het stadsdeel zelf zijn dit jaar tientallen jongeren aan het werk als stagiar. Onze dagelijks bestuurders verschansen zich niet in plannen en beleid, maar zetten hier in het stadsdeel hun energie voor een belangrijk deel in op directe resultaten.

Maar we wilden ook vanuit de fractie nog enkele zaken toevoegen en bijstellen. Ook de PvdA-fractie legt het oor te luister, en richt de ogen op wat er in Slotervaart gebeurt. Daarom zijn we met enkele amendementen en moties gekomen. We vonden het vooral tijd om extra aandacht te besteden aan de Staalmanpleinbuurt. In Overtoomse Veld en rondom het Delflandplein wordt inmiddels flink gebouwd, maar in de Staalmanpleinbuurt laat dit nog even op zich wachten. Vandaar dat we in verband met de leefbaarheid daar enkele extra acties hebben voorgesteld.

Aangezien de speeltuin De Wentelbaan in de Staalmanpleinbuurt op korte termijn zal verdwijnen stelden wij voor elders in de Staalmanpleinbuurt een tijdelijk voetbalveldje aan te leggen. Dit voorstel zal worden uitgevoerd.

Verder was ons voorstel om meer in overleg te treden met de buurtvaders van het Staalmanplein en hun activiteiten meer te ondersteunen. Door deze buurtvaders een activiteitenplan is opgesteld. Het Dagelijks Bestuur van Slotervaart heeft toegezegd dit plan mee te nemen bij de behandeling van de subsidies voor volgend jaar.

Ook kwamen we met een motie om in de Staalmanpleinbuurt meer aandacht te besteden aan handhaving, gezamenlijk door de buurtregisseur, de toezichthouders en de afdeling handhaving, Ook moet er bij de corporaties op beter onderhoud van de woningen worden aangedrongen. In samenwerking tussen De Alliantie en de bewoners moeten afspraken mogelijk zijn om de leefbaarheid te verbeteren.

We zijn nog met een aantal andere voorstellen gekomen. Zo kwamen we met een voorstel voor een beter plan van aanpak van het zwerfvuil in ons stadsdeel en een voorstel [samen met SLT] om de waardevolle bomen in ons stadsdeel te koesteren.

Al met al hebben we de aanpak van Ahmed Marcouch, Ineke Ketelaar en Tino Pattipilohi ondersteund, maar daaraan enkele punten toegevoegd, waarvan de voorstellen rondom de Staalmanpleinbuurt de belangrijkste waren.