23 april 2008

PvdA eist aanpak drugsproblemen Transvaalbuurt

PvdA eist aanpak drugsproblemen Transvaalbuurt;
VVD: "Te laat en te weinig"

Onlangs bleek dat de Transvaalbuurt zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een waar junkenwalhalla. De buurt is in termen van drugsoverlast zelfs Zuidoost voorbijgestreefd en heeft alleen de Wallen nog voor zich op de dubieuze ranglijst.

Afspraken

Van der Garde wil dat de gemeente, justitie en politie nu nieuwe harde afspraken maken om drugspanden in de woonbuurt op te sporen en dicht te timmeren.

,,Justitie zegt nu: ,ja, we weten dat er wordt gedeald, maar het is volgens jullie (de gemeente, JdS) geen prioriteit om drugspanden te sluiten.’ Daarom zeggen we nu: dat moet hoger op het prioriteitenlijstje."

Daarnaast wil Van der Garde de overlast op straat in de buurt bestrijden met mobiel cameratoezicht. ,,Camera’s kunnen helpen de overlast van jeugd en dealers op straat te bestrijden. Wij gaan het college vragen om daar een proef mee te doen in die buurt."

‘Te laat’

Volgens VVD-veiligheidswoordvoerder Marijn Ornstein, die in het verleden de toestand in de Transvaalbuurt al verschillende keren aan de kaak stelde, komen de maatregelen van de PvdA als ,,mosterd na de maaltijd." ,,Het is te weinig en te laat. Natuurlijk zijn die dingen nodig, maar als je de cijfers ziet, dan moet je ook echt doorpakken en niet met halfzachte maatregelen aankomen."

,,Het gebied moet worden aangewezen als overlastgebied, want dan kan je de junks en dealers uit de wijk zetten. Dat vinden de junks en dealers niet leuk, maar het helpt wel. We zien dat die aanpak werkt op de Wallen. Het is een schande dat het eerst zo uit de hand heeft moeten lopen voordat er actie wordt ondernomen. En we hebben er al meerdere keren voor gewaarschuwd."