18 maart 2009

PvdA-congres: Niet stoer wel principieel en eensgezind

Niet een stoer wel een principieel en eensgezind congres.

Het bewijs is weer eens geleverd: de PvdA is de enige brede volkspartij die gaat voor de kracht van overtuiging. Ook in Amsterdam is steeds gezegd: wij gaan de discussie aan, en wij corrigeren de resolutie waar dat nodig is. Na de honderden amendementen was versie 2.0 al een stuk evenwichtiger. En door de inspanningen uit Amsterdam was er zaterdag ook een meerderheid om een paar piketpaaltjes te slaan. Hans Aertsen, voorzitter van Slotervaart, heeft de Amsterdamse inbreng succesvol gecoördineerd en over het voetlicht gebracht.

Onze afgevaardigde van Zuidoost, Augustina Osei, heeft op het congrespodium krachtig het verzet geleid tegen het openzetten van de achterdeur voor een onduidelijk soort van etnische registratie door de overheid. Het resultaat mag er zijn: wij doen niet aan krenken en die provocatie van die peroxyde blondie negeren wij. Ook de knieval voor de Christelijke partijen over trouwambtenaren die de wet op het homohuwelijk weigeren uit te voeren is veroordeeld.

Scherp en principieel was het debat over etnische registratie. Het belang van een herkenbare (af)spiegeling is duidelijk. Als het om leeftijd gaat is dat in de wetgeving rond collectief ontslag vastgelegd. Als het om mannen en vrouwen gaat heeft onze Guusje ter Horst vorige week nog een duidelijk signaal afgegeven naar de politietop.

Als persoonlijk kenmerk zijn leeftijd en geslacht ook staatsrechtelijk helder verankerd: het staat in je paspoort. Maar in de discussies over achterstand en afspiegeling naar afkomst/herkomst is Nederland daar maar raar mee omgegaan. Van de allo-auto onzin uit de jaren tachtig nemen wij nu eindelijk afscheid.

Maar als er vervolgens een achterdeurtje wordt opengezet, dan moeten wij daar rechtsstatelijk glashelder mee omgaan. Alle mensen hebben ook een etnische identiteit, dat is niet iets exclusief van een paar ‘minderheden’. Onze woordvoerder over integratie in de TK, Jeroen Dijsselbloem, kon geen helderheid verschaffen, en verschool zich in zijn verdediging achter de notitie die Guusje ter Horst als minister van BiZa nog moet uitbrengen.

Het congres heeft het achterdeurtje dicht gegooid. Daarom heeft Amsterdam ook het amendement ingetrokken om het Amerikaanse systeem van individuele zelfregistratie in te voeren. Wij wachten af waar het kabinet mee komt en dan staat deze discussie opnieuw geagendeerd.

Direct hierna kon Lilianne Ploumen de felicitaties in ontvangst nemen over een vrijwel unaniem aangenomen resolutie waar zij zich persoonlijk vol vuur voor heeft ingezet.

Ook de tweede dag van het congres toonde een eensgezinde PvdA. Wouter Bos en Mariëtte Hamer kregen mee waar de sociaal-democratie nooit op zal willen verzaken: sociale zekerheid en internationale solidariteit. Partijleider Wouter Bos was kraakhelder dat investeringen het tegendeel van potverteren is, en dat met hem op financiën de PvdA de beste garantie is op stabiele overheidsfinanciën.

De onderhandelingspositie van de PvdA is dan ook duidelijk: de crises bestrijden en goed verankerde afspraken maken, hoe vervolgens het overheidstekort weer in het gareel gebracht kan worden. In die onderhandelingen staat dan ook echt alles ter discussie. Het congres trapte niet in de truck die Balkende goochelend met de hypotheekrentediscussie heeft uitgehaald. Het is duidelijk dat ook de aanschaf van de peperdure JSF nu op de tocht staat, maar de PvdA komt de afspraak na: voor de bestrijding van de crises is alles onderhandelbaar en kan in de afwegingen betrokken worden.

De afgang van het neo-liberale conservatisme is ons gelijk, maar daar hebben mensen nu even niks aan die de gure wind van de crises voelen opsteken. Of het nu om de discussie over integratie, de systeemcrises bij de banken, of het verlies van baan en toekomst gaat, het congres heeft bevestigd dat de PvdA de partij is die uitgaat van de kracht van, het vertrouwen in mensen. Niet de crises afwentelen op de mensen in de hoek waar de klappen vallen, de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten om samen uit de crises te komen.

Of het CDA ook nog iets bij te dragen heeft zullen wij deze week ervaren, en op hun partijcongres volgend weekeinde. Voorlopig is de strakke christendemocraat Piet Hein Donner de man van het ‘nee’, die dreigt met afstempeling van de pensioenen. En oh ja, wat vindt die peroxyde blondie van het bestrijden van de crises? Gemompel over het afschaffen van het minimumloon, en het om ver trekken van ons stelsel van sociale zekerheid. Er valt steeds meer te kiezen in de politiek.

Nick Bolte,
voorzitter PvdA Zuidoost.