28 april 2010

PvdA Congres: Iedereen telt mee !

Ter voorbereiding op het PvdA Congres gaven 34 leden van de afdeling Amsterdam Oost hun mening per mail over 10 thema’s. De thema’s waren ontleend aan het verkiezingsprogramma ‘’Iedereen telt Mee De Kracht van Nederland’’ en ingediende amendementen.

Het door Amsterdam Oost zelf ingediende amendement Een leven lang leren 2.0 is gewijzigd overgenomen. Drie mede ingediende amendementen zijn (gewijzigd) overgenomen. Een mede ingediende amendement is afgewezen.

Uit Amsterdam staan er 9 kandidaten bij de eerste 45. Uit Amsterdam Oost zijn dit Gerdi Verbeet op 8 en Paul Kalma op 41. Daarnaast staan onze leden Thijs Reuten op 51 en Meint Helder op 59.
Amsterdam Zeeburg sprak tijdens het Congres in voor behoud van Mei Li Vos op plaats 38.

Op http://nu.pvda.nl/ staan het verkiezingsprogramma en kandidatenlijst. U kunt daar ook de prachtige, inspirerende, treffende en ontroerende toespraken van Job Cohen, Wouter Bos, Lilianne Ploumen en Mariette Hamer helemaal lezen en bekijken.

Met grote dank aan iedereen die meedacht over en meedeed aan de voorbereiding op en het reizen, praten, netwerken en stemmen tijdens dit Congres.
Het was erg boeiend en spannend, en ontzettend gezellig!

De enquete onder de leden van de PvdA Oost en de resultaten:

1. Invoering sociaal leenstelsel 2.1.2.7
Studeren wordt fors gesubsidieerd. De PvdA wil de basisbeurs in het hoger onderwijs op termijn omzetten in een sociaal leenstelsel waarmee de studiefinanciering naar draagkracht wordt gefinancierd door diegenen die hoger onderwijs hebben genoten.

Mee eens in Oost en op Congres

2. Een leven lang leren 2.0 2.1.2.11 = eigen amendement
Innovaties krijgen steun die de toegankelijkheid vergroten van nieuwe media voor de vele mensen die vaardigheden missen om mee te doen in de digitale samenleving: mensen met een beperking, werkzoekende 55+ers, oudere werknemers, kleine ondernemers en ouderen.

Mee eens in Oost en op Congres gewijzigd overgenomen
“Innovaties die de toegankelijkheid vergroten van nieuwe media voor mensen met een beperking en mensen met beperkte kennis van het internet, waaronder ouderen, krijgen steun.’’

3. Aanpak armoede en schulden 2.2.2.10
Het aantal kinderen dat in armoede opgroeit moet de komende periode met een kwart omlaag. Niet alleen schulden maar ook de oorzaken hiervan (verslaving, langdurige werkloosheid, geen diploma) moeten in samenhang worden aangepakt.

Mee eens in Oost en op Congres

4. Ondersteuning kleine ondernemers 2.3.2.1
De overheid moet haar aanbestedingsbeleid zo aanpassen dat het MKB en zzp’ers vaker kunnen meedingen naar opdrachten. We gaan door met het verminderen van de administratieve lasten. Er komt een digitaal overheidsloket voor alle ondernemingszaken.

Mee eens in Oost en op Congres

5. Een duurzame toekomst 2.4.1 = mede ingediende amendement
De PvdA wil de ingezette route op verduurzaming van ketens, certificering van duurzame producten en duurzame inkoop door overheden krachtig voortzetten. Groene belastingen voor de vervuilers ondersteunen dit. Het Cradle-to-Cradle principe wordt gestimuleerd.

Mee eens in Oost en op Congres gewijzigd overgenomen
“De PvdA wil verder op de weg van duurzaam handelen door verduurzaming van ketens, door certificering van producten, duurzame inkoop van overheden en groene belastingen volgens het principe de ‘vervuiler betaalt’.”

6. Stimuleren verantwoord autogebruik 2.4.2.4
We willen het autogebruik op een eerlijke manier belasten en de bereikbaarheid verbeteren. Het gebruik van de auto is de basis voor belasting (milieu, plaats en tijd), niet het bezit.

Mee eens in Oost en op Congres

7. Het begint met voorkomen 2.5.2.1
Gemeenten krijgen meer taken uit de AWBZ en de jeugdzorg. Daardoor kunnen zij, in samenhang met onderwijs, werk en welzijn, het beroep op de zorg rechtstreeks voorkomen.

Mee eens in Oost en op Congres

8. Bevordering actieve sportdeelname 2.6.2.5
Sport is goed voor de gezondheid en leert jongeren spelenderwijs belangrijke sociale vaardigheden. De PvdA wil de zogenoemde ‘Jantje Beton’ – norm invoeren: bij de inrichting van nieuwe wijken 3 procent van de ruimte reserveren voor sport en spel.

Mee eens in Oost en op Congres

9. Maatwerk in huurbeleid 2.7.2.2 = mede ingediende amendement
Huurders stromen maar mondjesmaat door naar een koopwoning. Om het zogenoemde scheef wonen tegen te gaan worden de huren van huurwoningen in de sociale sector vastgesteld in overeenstemming met de draagkracht van de betreffende huurder.

Mee eens in Oost en op Congres gewijzigd overgenomen
“Huren zullen meer aan de draagkracht worden aangepast. Op dit moment vinden experimenten plaats met Huur-op-maat. Mede op basis hiervan wordt dit uitgewerkt en ingevoerd. De PvdA ontziet daarbij de lage en middeninkomens om zo een armoedeval te voorkomen.”

10. Een dienstbare semi-publieke sector 2.8.2.5
Kwaliteit, dienstbaarheid en keuzevrijheid staan weer voorop in onderwijs, zorg en wonen. Verdere schaalvergroting in de semi-publieke sector kan slechts onder de voorwaarde van een fusietoets. Schaalverkleining wordt makkelijker en burgerinitiatieven krijgen ruimte.

Mee eens in Oost en op Congres