21 oktober 2010

PvdA: Betere afspraken beheer gemeenschappelijke ruimtes

Het voorstel, in de vorm van een amendement (zie hieronder), vloeit voort uit het initiatiefvoorstel van Hetti Willemse "complexe binnenstedelijke projecten". De notitie is opgesteld naar aanleiding van enkele ervaringen bij het Westerdokseiland en andere binnenstedelijk bouwprojecten. Het zijn bouwprojecten met een hoge dichtheid, met een menging van sociale huur- en koop en soms ook met bedrijven of winkels. Er wordt een hoge kwaliteit van stedelijk leven nagestreefd, maar het beheer van de openbare en semi-openbare ruimte, laat te wensen over.

Het is van groot belang dat deze gebouwen, bouwblokken, vanaf het begin goed beheerd worden en er meteen een duidelijke betrokkenheid is van de gebruikers/eigenaren. Zo gaven de bewoners van het Westerdok aan heel lang last te hebben gehad van nog niet aangelegde toegangswegen, van onduidelijkheid over afvalinzameling etc. Bovendien blijkt vaak dat niet niet goed nagedacht wordt over structuren van overleg. Bekend is dat bewoners die een woning huren soms niks te zeggen hebben omdat ze niet in de VVE zitten, of zelfs niet dezelfde toegangsrechten hebben als andere gebruikers (over dat specifieke geval stelde de PvdA en SP eerder schriftelijk vragen).

Het voorstel dat gister is aangenomen zorgt ervoor dat in het ruimtelijk planproces besloten ligt dat er vooraf wordt nagedacht over beheer en er een paragraaf over op papier wordt gezet. Dat hoeven geen lange teksten te zijn, maar moeten enkele concrete zaken bevatten, zoals bijvoorbeeld de afspraak dat de eigenaar van de huurwoningen zitting neemt in de VVE.