PvdA: ‘Andere aanbesteding van hulp bij huishouding’
Raadslid Peggy Burke stelt vandaag vragen aan de wethouder zorg over zijn weigering om de hulp bij huishouding in de thuiszorg anders aan te besteden. Met de SP diende Burke vorige maand een motie in om dit anders aan te besteden. De verantwoordelijke wethouder, Eric van der Burg beloofde toen hiermee aan de slag te gaan en zag dit als ondersteuning van zijn voorgenomen beleid. Nu blijkt dat de wethouder gewoon wil aanbesteden en dit al voor 2011. Voor Burke reden om met SP en Groenlinks vragen te stellen.
In februari 2009 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om te kijken naar andere manieren van aanbesteden van hulp in de huishouding bij thuiszorg. In de raadsvergadering van 6 oktober is door Burke (PvdA) en Maureen van der Pligt (SP) een voorstel ingediend waarin gevraagd werd alternatieven te onderzoeken voor de aanbesteding in de thuiszorg. Initiatiefnemers Burke en van der Pligt hadden onder andere voor ogen om te gaan werken met zorgconvenanten, ook wel bestuurlijke aanbesteding genoemd. Hier zijn goede ervaringen mee opgedaan in andere gemeenten, zoals in Boskoop. Een zorgconvenant wordt afgesloten voor zeven jaar in plaats van de vier jaar bij een Europese aanbesteding. Het convenant kan daarna nog tweemaal stilzwijgend met een jaar worden verlengd. Het voordeel is dan dat alle betrokkenen, zowel zorgaanbieders als de mensen die zorg nodig hebben, voor langere tijd weten waar zij aan toe zijn. De verantwoordelijke wethouder, Eric van der Burg beloofde vorige maand hiermee aan de slag te gaan.
Op 3 november kwam de wethouder met de mededeling dat er een meervoudig onderhandse aanbesteding zal komen en dat de situatie in Amsterdam zich niet leent voor een bestuurlijke aanbesteding. Daarnaast wil de wethouder voor 2011 al over gaan tot gewoon aanbesteden. Voor de PvdA legt de wethouder hiermee het breed gedragen verzoek van de raad om te kijken naar alternatieven te snel naast zich neer. Peggy Burke: ‘Wij willen een andere manier van aanbesteden in de thuiszorg. Daar willen wij op een zorgvuldige manier met de wethouder over spreken. Daarnaast vinden wij het van belang dat dit soort open einde regelingen niet worden gedecentraliseerd’.