Door op 30 maart 2014

PvdA Amsterdam – Verslag van het congres van 15 en 16 februari 2014

Zaterdag 15 en zondag 16 februari 2014 hield de PvdA haar landelijk congres in Breda. Het was een goed congres met vele belangrijke onderwerpen. Het bestuur PvdA Amsterdam verzorgt bij de congressen de voorbereiding en de afstemming met de Amsterdamse afgevaardigden. Na afloop maken de Amsterdamse congresafgevaardigden een verslag waarin zij terug blikken op het congres en de voorbereidingen.

Inleiding
Zaterdag 15 en zondag 16 februari 2014 hield de PvdA haar landelijk congres in Breda. Het was een goed congres met vele belangrijke onderwerpen. In dit verslag blikken de Amsterdamse congresafgevaardigden terug op het congres en de voorbereidingen.

Congresvoorbereiding (Hans Aertsen)
Sinds de voorgaande twee congressen hebben we een vaste structuur voor de congresvoorbereiding. Hans Aertsen, bestuurslid van PvdA Amsterdam en congresafgevaardigde van Nieuw-West, coördineerde ook deze keer alles wat met het congres te maken had. In vier bijeenkomsten hebben we niet alleen met elkaar alles voorbereid, maar ook besproken hoe we op zo’n korte termijn de leden konden betrekken bij de belangrijke onderwerpen van het congres, zoals de voortgang van de besluiten over de nota Ledendemocratie (hoe kunnen we de leden nog beter betrekken bij de partij), het verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen, de kandidatenlijst Europese verkiezingen, de wijzigingen in de statuten en reglementen van de partij, de discussie over het rapport Melkert (“De bakens verzetten”: de koers naar een economie waarin sociale, ecologische en economische belangen goed in evenwicht zijn) en nog veel meer. Zo besloten we (samen met het bestuur PvdA Amsterdam) om opnieuw in het ledenpanel hierover vragen te stellen aan de leden om de uitkomsten daarvan mee te nemen in de verdere voorbereiding. Daarvoor was er al een ledenpanel gehouden over het rapport Melkert. Tevens organiseerde het bestuur in samenwerking met de afdelingsvoorzitters in Amsterdam een bijeenkomst over het rapport Melkert. We kunnen dan ook concluderen dat de voorbereiding ook deze keer weer zeer gedegen en succesvol was.

Twee ledenpanels (Hans Aertsen)
Eind december/begin januari hield de PvdA Amsterdam een ledenpanel over het rapport Melkert. De duidelijke uitkomsten werden op de bijeenkomst over het rapport Melkert gepresenteerd.

Het volgende ledenpanel van eind januari/begin februari bevatte vragen die door de Amsterdamse congresafgevaardigden zijn opgesteld. Het betroffen vooral vragen over kwesties waarvan de congresafgevaardigden nieuwsgierig waren naar de mening van leden daarover. Die kwesties betroffen vooral de voortgang van de nota over de ledendemocratie, issues m.b.t. het verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen, de wijzigingen in de statuten en reglementen van de partij en de behandeling van (actuele) moties. Aan het ledenpanel Congres 2014 namen 326 leden deel. De uitkomsten van beide ledenpanels zijn nadrukkelijk meegenomen in de verdere voorbereiding op het congres en hebben hun waarde bewezen.

Afstemming voor het congres (Hans Aertsen)
Een overzicht van de amendementen en moties die voor het congres zijn ingediend:

Onderdeel Totaal Waarvan Amsterdam (of mede indiener)
Wijziging statuten en reglementen

29

5

Verkiezingsprogramma Europees parlement

161

40

Moties

23

7

Van onze amendementen en moties was 42% door het partijbestuur overgenomen.
Hans Aertsen had weer een handig spoorboekje samengesteld met alle Amsterdamse amendementen en moties. In onze laatste voorbereidingsbijeenkomst hebben we onze opstelling tijdens het congres met elkaar afgestemd. Daarbij hebben de uitkomsten van de ledenpanels een belangrijke rol gespeeld. We besloten ons te beperken tot enkele speerpunten en ons bij de bespreking van amendementen en moties alleen te richten op de echt belangrijke zaken.

Sfeerverhaal congres (Margreet Elings)
Het Chassé Theater in Breda lag niet in het centrum, zoals ik had verwacht, maar aan een brede verkeersweg met links en rechts parkeerterreinen. Maar toen ik voor de deur folders uitdelende FNV-ers aantrof, wist ik dat ik aan het goede adres was. Het la overigens 10 minuten lopen van het station. Binnen was het druk en gezellig, als vanouds. Allemaal min of meer gelijkgestemde mensen, dat schept een band, dat voelt goed.
Het duurde even voordat ik Amsterdammers tegenkwam. Samen zochten we een plekje. Chris uit Noord, die er het eerste zou zijn, had een rij plaatsen voor ons gereserveerd door briefjes op stoelen te leggen waarop stond dat de Amsterdamse afgevaardigden graag bij elkaar wilden zitten. Niet iedereen had daar begrip voor, maar uiteindelijk zaten we toch allemaal bij elkaar onder de vlag van Noord-Holland.
De zaal was niet zo groot, met als voordeel dat je feitelijk overal het podium goed kon zien. Het enige nadeel, maar dat was dan ook een flinke handicap, was dat er bijna geen tussenpaden waren, zodat je, als je werd opgeroepen om op het podium te komen voor het verdedigen van je amendement of motie, je eerst tussen tientallen knieën door moest worstelen voordat je uit de rij was. Als je veel moest spreken, kon je beter aan de kant blijven staan en dat deden veel afgevaardigden dan ook.
De congresagenda was waarschijnlijk te lang voor behandeling in één dag, maar te kort voor twee dagen, met als gevolg dat we ruim in de tijd zaten en alle punten rustig konden behandelen. Het Presidium was daar niet altijd goed op ingesteld en bleef afgevaardigden aanmanen binnen de minuut spreektijd te blijven. En niemand protesteerde!
Het voordeel van dat ruime jasje was dat we zo nu en dan even een paar minuten op het scherm naar het schaatsen in Sotchi konden kijken.
Het valt mij bij ieder congres weer op hoe volgzaam de meerderheid van het congres de preadviezen van het Partijbestuur volgt. Maar bij ieder congres is er wel een motie die aan die wetmatigheid ontsnapt. Vorig jaar was dat de Schaliegasmotie van de afdeling West, die, ondanks de negatieve advisering, toch door het congres werd aangenomen. Dit keer was het een motie van Utrecht, gesteund door Dordrecht, waarin wordt aangedrongen op een Europees verbod op zwaar knalvuurwerk en alle PvdA-ers in vertegenwoordigende lichamen worden opgeroepen maatregelen te treffen tegen vuurwerk overlast. Het preadvies van het PB luidde: afwijzen omdat men vond dat niet iedere individuele vrijheid beperkt mocht worden. Pleiters voor de motie wezen op de vele vuurwerkslachtoffers en op de moeilijke taak van hulpverleners tijdens de jaarwisseling. Bij stemming leek het erop dat er meer stemmen waren voor het aannemen van deze motie, maar het Presidium meende dat dat werd veroorzaakt door het grote aantal blauwe stemkaarten, die van individuele leden zijn. Afgevaardigden hebben of een groene, oranje en gele stemkaart, afhankelijk van de grootte van hun afdeling. Individuele leden, met een blauwe kaart, kunnen sinds een paar jaar meestemmen, maar hun stem telt maar voor een kwart mee. Het congres was het niet met deze beoordeling eens en eiste een telling. Het Tel-team moest eraan te pas komen om uitsluitsel te bieden. Dat gebeurde per kleur, het duurde lang en het was spannend. En jawel hoor, de voorstemmers waren in de meerderheid en de motie was dus aangenomen. Dat werd als een overwinning ervaren.
De borrel na afloop was gezellig en druk als vanouds, waarbij er dit keer ook op diverse schermen naar het schaatsen in Sotchi kon worden gekeken.

Wijziging statuten en reglementen (Hans Aertsen)
De door Amsterdam ingediende amendementen waren allemaal door het partijbestuur overgenomen. Ook de vraag van het ledenpanel m.b.t. het verstrekken van de gegevens van de leden uitsluitend voor activiteiten van de partij betrof een amendement dat overgenomen was. Een andere vraag in het ledenpanel ging over de vraag of de handtekeningen ter ondersteuning van kandidaten voor de lijsttrekkersverkiezing uniek moeten zijn. Een krappe meerderheid van het ledenpanel was hier voor. Congresafgevaardigde uit Oost Arina Angerman heeft daarom het woord daarover gevoerd en noemde deze meerderheid. Het congres geeft besloten dat deze handtekeningen niet uniek behoeven te zijn.

Wandelgangenprogramma (Maaike van den Herik)
Op zaterdag werd door de werkgroep Sport, bewegen en gezondheid een workshop georganiseerd over de aanwezigheid van sport in de lokale PvdA verkiezingsprogramma’s. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen heeft een analyse gemaakt van de verkiezingsprogramma’s van 16 gemeenten. Die analyse werd gepresenteerd en bediscussieerd. Positief was dat sport in alle verkiezingsprogramma’s werd genoemd. Een aandachtpunt is het expliciet maken van wat je als partij van sport verwacht. Een voorbeeld daarvan is het benoemen van de invloed van sport op de re-integratie van mensen.
Verder was er op zaterdag in het wandelgangenprogramma aandacht voor de voortgang van de uitvoering van het rapport van de commissie Noten. Met alle aanwezigen werd besproken welke elementen in de opdrachtomschrijving opgenomen zou moeten worden. Na dit congres wordt er namelijk een werkgroep ingesteld die met de uitvoering van de aanbevelingen van de commissie Noten aan de slag gaat. Zij nemen de aandachtspunten zoals geformuleerd op het Congres mee bij die uitvoering.
Op zondag werd er door de Wiardi Beckman Stichting een inhoudelijk programma verzorgd. Er werden drie boeken gepresenteerd 1) ‘Van waarde in de lokale politiek, 2) De gelukkige onderneming en 3) De politiek van de Euro. Elk boek werd ingeleid en vervolgens bediscussieerd.

Stand van zaken ledendemocratie (Hans Aertsen)
Op het vorige congres is de resolutie Ledendemocratie op basis van de nota “Tussen leden en leiders” van de commissie Noten aangenomen. Dit onderwerp heeft een warme belangstelling van Amsterdam, omdat wij bijvoorbeeld met ons ledenonderzoek en ledenpanel voorop lopen. Wij waren dan ook zeer teleurgesteld over de voortgang van de resolutie en de uitwerking daarvan door het partijbestuur. De Amsterdamse afgevaardigden spraken dan ook af dat we alles op het congres in het werk zouden stellen om er voor te zorgen dat het partijbestuur de uitwerkingen van de resolutie krachtdadig en conform de uitgangspunten van de commissie gaat uitvoeren. Daarbij hadden we in de Jonge Socialisten een goede bondgenoot. Toon Geenen, voorzitter van de JS, had ons geïnformeerd over het ongenoegen van de JS hierover en sindsdien trokken we samen op.
De behandeling van de stand van zaken ledendemocratie op het congres werd uitgevoerd met een experiment. Eerst werd er zaterdag in een apart zaaltje gediscussieerd over de stand van zaken en hoe het verder zou moeten gaan. Op basis van die bijeenkomst formuleerde het partijbestuur vervolgens een opdracht voor een werkgroep die aan de slag moet gaan voor de verdere uitwerking. Die opdrachtformulering werd tenslotte op zondag plenair tijdens het congres aan de orde gesteld.
De bijeenkomst zaterdag werd massaal bezocht. Han Noten van de commissie was er ook en hield opnieuw een vurig pleidooi voor de uitgangspunten van de commissie. Veel Amsterdamse congresafgevaardigden waren aanwezig en voerden het woord om de verschillende aspecten te benoemen en kwamen ook met voorstellen hoe de uitwerking kon worden opgepakt. Ook de JS trokken veel aandacht met hun goede opmerkingen. Wij kunnen gerust stellen dat door de inbreng van Amsterdam, de JS en Han Noten de bijeenkomst een succes werd. Dat vond je dan ook terug in de opdrachtformulering voor de werkgroep. Bij de plenaire behandeling kon Hans Aertsen als enige spreker nog wat punten aanscherpen en toevoegen die werden overgenomen door het partijbestuur. Zo zal er tussentijds verslag worden uitgebracht aan de Politieke ledenraad en de Verenigingsraad. Dat geeft in ieder geval de mogelijk om de verdere uitwerking kritisch te volgen. Maar wij hebben ons ook bereid getoond een daadwerkelijke bijdrage te leveren in die uitwerking. We kunnen concluderen dat met de voorbereiding en opstelling vanuit Amsterdam en de samenwerking met de JS geslaagd zijn in onze missie dat het partijbestuur de uitwerking van de ledendemocratie met hernieuwd elan gaat oppakken. Een fraai resultaat! Ook sluit dit mooi aan bij de uitkomsten van een vraag van het ledenpanel dat hierop betrekking had. Maar liefst 68% van de respondenten vond dat het partijbestuur voor 1 juli 2014 met een uitwerking van de plannen moet komen.

Verkiezingsprogramma verkiezingen Europees Parlement (Arina Angerman)
Het verkiezingsprogramma heeft als belangrijkste thema’s: uit de crisis, aan het werk, samen sterker, voor een betere wereld en wij zijn Europa!
Op het concept verkiezingsprogramma Europees Parlement dienden de afgevaardigden uit Amsterdam 40 amendementen in. Bijna al deze amendementen zijn mee ingediend door een andere afdeling uit Amsterdam. 40 is een kwart van alle ingediende amendementen. Bijna de helft van de 40 ingediende amendementen is overgenomen en staat in de vastgestelde verkiezingsprogramma. Dat is ’n heel mooi en goed resultaat. Hierna staan 4 overgenomen, 1 afgewezen amendement en 1 op ’t congres aangenomen amendement beschreven.
Bij het thema Belasting zijn overgenomen:
‘’Met het oog op het herstel van de schade van de financiële crisis dient de opbrengst van de financiële transactiebelasting te worden geïnvesteerd in het scheppen van werk, het verbreden van de economie en het versterken van de economische concurrentiekracht.’’ Amendement 18
‘’We gaan voor een intensivering van de bestrijding van misbruik van de BTW en benaderen initiatieven daarvoor positief. De BTW is een belangrijke inkomensbron voor de EU en verdient bij uitstek een halsstarrige verdediging tegen ontwijking, uitholling en misbruik.” Amendement 37 en meerderheid in ledenpanel.
Bij het thema Kiezen voor duurzaamheid is overgenomen:
“Natuur en water houden niet op aan de grens. Het is van belang om het Europees beleid op het vlak van natuur, milieu, water, landbouw en recreatie beter op elkaar af te stemmen. De PvdA zet in op het behoud van biodiversiteit en de verbetering van waterkwaliteit. We willen dat vervuiling in het water (zoals medicijnresten, chemische stoffen, microplastics) bij de bron wordt aangepakt, waarbij de vervuiler betaalt.” Amendement 105.
Bij het thema Wij zijn Europa is afgewezen:
“Een economie van het snelle geld die zich in toenemende mate onttrekt aan de greep van nationale staten vergt effectief internationaal toezicht. …Daarbij is versterking van de democratische legitimiteit van Europa prioriteit. Op alle andere beleidsterreinen kiezen wij daarom eerst voor meer democratie, dan pas meer bevoegdheden.” Amendement 136, actie tijdens ‘t congres en meerderheid in ledenpanel.
Bij het thema Nabuurschap en uitbreiding is met 56% van de stemmen op ’t congres aangenomen:
“Een algemeen erkend obstakel bij het vredesproces [tussen Israël en Palestina] vormt de almaar doorgaande uitbreiding van illegale nederzettingen op de Westoever. Indien Israël geen gehoor blijft geven aan de herhaalde internationale oproep de bouw van nieuwe woningen en nederzettingen te stoppen, dan moet het Associatieverdrag van Europa met Israël heroverwogen worden, dan wel worden ingetrokken.” Amendement 132 van afdeling Etten-Leur.

Verkiezing gedeeltelijk nieuw Partijbestuur (Chris Laarman)
Het Congres moest een deel van het Partijbestuur kiezen: vice-voorzitter en penningmeester in functie, drie andere niet in een bepaalde functie (“Algemeen Bestuursleden”).
De kandidaatstellingscommissie droeg zelf vijf kandidaten voor, waarvan één voor elke benoemde functie.
Drie anderen hadden hun kandidatuur gehandhaafd, en konden dus tegenkandidaat gesteld worden. Bij twee is dat gebeurd.
Voor de functie van Vice-Voorzitter was voorgedragen zittend Algemeen Bestuurslid Marja Bijl. Als tegenkandidaat werd gesteld Cees Kamminga. Die werd met 21 tegen 562 stemmen verslagen. Marja Bijl werd door voorzitter Jonge Socialisten Toon Geenen en Arina Angerman, afgevaardigde Oost warm aanbevolen.
Voor de functie van Penningmeester was voorgedragen de zittende Penningmeester Bouke Arends. Als tegenkandidaat werd gesteld Arie de Jong. Die werd met 132 tegen 454 stemmen verslagen.
Ook voor de drie plaatsen voor Algemeen Bestuursleden werden Arie en Cees gekandideerd, zodat iedere stemgerechtigde drie uit deze vijf kandidaten moest kiezen, en de drie met de meeste stemmen gekozen zouden zijn.
Zodoende werden de drie voorgedragen kandidaten gekozen: Randy Martens (553 stemmen), Egbert de Vries (550), Wouter Struijk (433), en de twee tegenkandidaten niet: Arie de Jong (218) en Cees Kamminga (109). Lucien Nix, afgevaardigde uit Zuid, bepleitte samen met vele anderen de keuze voor Egbert de Vries uit Zuid.De Amsterdamse afgevaardigden steunden de voordracht van het partijbestuur.
Voorafgaand aan de wisselwerking met de zaal bracht Staf Depla namens de kandidaatstellingscommissie verslag uit.

Behandeling van het inspirerende rapport van commissie Melkert (Bram de Vries)
Hoe moeten we de crisis uitkomen? Op een menselijke manier en duurzaam? Hoe is de crisis eigenlijk ontstaan en hoe kunnen we proberen een volgende te voorkomen?
Op initiatief van de Amsterdamse congresafgevaardigde Bas van Drooge had in 2012 het congres besloten dat antwoorden op deze vragen nodig waren om werkelijk linksom de crisis uit te komen. En heeft een commissie onder leiding van Ad Melkert in 2013 naar antwoorden gezocht en deze beschreven in het rapport “De bakens verzetten; de economie terug naar de mensen, investeren in werk en innovatie”. Het is een inspirerend rapport omdat het laat zien dat er alternatieven zijn voor beleid dat geïnspireerd is door het neo-liberalisme en het najagen van goede kwartaalcijfers en alle ellende die daar uit voortvloeit.
Op het congres werd aan de hand van stellingen door een panel op het podium gediscussieerd over het rapport en konden de mensen in de zaal reageren en stemmen om te laten zien of ze het met de stellingen eens of oneens waren. Eén zo’n stelling was, vrij geciteerd, “We moeten ophouden flexwerkers te beschouwen als ondernemers”. Want het is natuurlijk te bizar voor woorden dat voormalige werknemers van grote bedrijven hetzelfde werk moeten blijven doen als ZZP-ers. Er was niet veel discussie over de inhoud van deze stelling en de zaal was het er voltallig mee eens. De andere stellingen waren ook sociaal-democratische inkoppers en konden dus op veel bijval rekenen.
Dat betekent niet dat het nu klaar is. Het rapport geeft de richting en goede ideeën, maar ze moeten wel opgepakt worden door alle bestuurslagen. Het congres zal er in ieder geval op toezien dat dat op landelijk niveau gebeurd.

Kandidatenlijst Europese verkiezingen (Maaike van den Herik)
Al eerder is via een ledenraadpleging de lijsttrekker voor de Europese verkiezingen gekozen. Paul Tang won die strijd met 52,4 % van de stemmen. Op het Congres werd zijn uitverkiezing bekrachtigd. Een commissie, onder leiding van Job Cohen, is vervolgens aan de slag gegaan om de rest van de kandidatenlijst op te stellen. Dat is gebeurd op basis van een profielschets. Job Cohen was op het Congres aanwezig om de werkwijze en de keuze voor de eerste 10 kandidaten toe te lichten. Na luid applaus werd de concept kandidatenlijst door het Congres vastgesteld. Er waren geen tegenkandidaten en ook geen wisselingen in de posities zoals voorgesteld door de commissie.

(Actuele) moties (Lucien Nix)
Het voorlaatste agendapunt op het congres is van oudsher de behandeling van de moties (eenvoudige resoluties waarbij het congres een standpunt uitspreekt, het partijbestuur een opdracht geeft of een verzoek aan de Eerste- of Tweede Kamerfractie doet). De moties en de actuele moties worden in eenzelfde blok behandeld.
Van de moties met een afwijzend preadvies slaagde één erin om desondanks door het congres aangenomen te worden. Het betrof motie nr. 13 van afdeling Utrecht (afd. Dordrecht steunde als enige) waarin o.m. werd aangedrongen op een Europees verbod op zwaar vuurwerk, centrale gemeentelijke vuurwerkshows en terugdringing van de vuurwerkoverlast. De stemming in de zaal reflecteerde duidelijk de omslag in de maatschappelijke opvatting omtrent consumentenvuurwerk. Overigens moet niet onvermeld blijven dat het presidium voor de derde keer op dit congres op basis van een vluchtige blik op de omhooggehouden stemkaarten ten onrechte concludeerde dat de motie verworpen was: na een nauwkeurige hertelling bleek 57% van de uitgebrachte stemmen vóór. Het presidium is – kennelijk omwille van de tijd – te snel geneigd om een voorstel als verworpen te beschouwen. Als dit op een volgend congres weer de kop opsteekt, zal het presidium hierop aangesproken moeten worden.
Het actuele thema van de bodemverzakking t.g.v. de aardgaswinning zorgde voor een motie van de afdeling Appingedam, gesteund door alle andere Groningse afdelingen én Amsterdam Zuid, waarin de TK-fractie werd opgeroepen niet in te stemmen met gaswinning die de veiligheid van de bewoners in het winningsgebied in gevaar brengt. Het preadvies luidde overnemen en aldus geschiedde.
Een andere breed gedragen motie – waarop negatief gepreadviseerd werd – was ingediend door Borger-Odoorn, gesteund door een aantal Drentse en Groningse afdelingen, en ging over gezondheidsschade t.g.v. windturbines in de omgeving van woongebieden. Het doel van de motie was het tegenhouden van de plaatsing van windmolens in de Drentse Veenkoloniën zolang er geen diepgravend onderzoek is gedaan naar de gezondheidseffecten. De motie werd na discussie verworpen.
De motie tegen een aantal maatregelen in de Wet werk en bijstand, ingediend door Amsterdam Zuid, ondersteund door Amsterdam Nieuw-West en Dordrecht, is ingetrokken omdat de meest schrijnende elementen (waaronder de 100%-kortingssanctie zonder beleidsvrijheid voor gemeenten, de omkering bewijslast, de sollicitatieplicht voor moeders van kinderen < 5 jaar en de wachttijd van vier weken voor nieuwe uitkeringen) inmiddels uit het wetsontwerp zijn gehaald.
Motie 10 waarin werd opgeroepen dat ook bestuursleden van afdelingen en gewesten de nieuwe erecode van de partij zouden moeten ondertekenen heeft het net niet gehaald. Dit wat ook een van de vragen van het ledenpanel met een duidelijke uitslag: bijna 90% was het hier mee eens. Hans Aertsen heeft dan ook namens alle afgevaardigden het congres opgeroepen de motie aan te nemen, maar helaas is dat net niet gelukt. Lokaal kan men echter wel hiertoe besluiten.
Motie 11 van Amsterdam Nieuw-West, ondersteund door Amsterdam-Zuid, bracht het ongenoegen tot uitdrukking over de onduidelijkheid en onvolledigheid van de congresstukken. Na een negatief preadvies werd deze motie verworpen, maar het punt van orde is in elk geval gemaakt.
Motie 19 van Amsterdam Zuid omtrent de 30% opslag op de bestuursrechtelijke premie voor wanbetalers zorgverzekering (met als petitum dat de TK-fractie ervoor moet zorgen dat die opslag wordt gebruikt om de premie-achterstand (gedwongen) in te lossen, werd met een negatief preadvies verworpen. De indruk bestaat echter dat het de preadviseur niet duidelijk was geworden dat de motie vroeg om de 30% opslag alternatief aan te wenden, niet om deze niet op te leggen. Overigens zal deze kwestie in het kader van het te behandelen wetsvoorstel wanbetalers zorgverzekeringswet nog aan de orde worden gebracht. De indiening is derhalve niet tevergeefs geweest.
Actuele Motie 8 van Amsterdam Zuid, waarin de TK-fractie wordt verzocht niet in te stemmen met een wetsvoorstel strekkende tot weigering van de Verklaring Omtrent het Gedrag uitsluitend op basis van politiegegevens, is door het partijbestuur positief gepreadviseerd en aldus ook door het congres aangenomen. Hierover was ook een vraag in het ledenpanel opgenomen, waarbij bijna 65% van de respondenten dit ondersteunde.
Tot slot nog een opmerking over de spreektijd: op dit congres werden de variabele spreektijden geïntroduceerd: moties met 10 of meer ondersteunende afdelingen kunnen door de indieners gedurende drie minuten worden verdedigd; op moties ondersteund door minimaal vijf afdelingen wordt twee minuten spreektijd gegund en moties met minder dan vijf steunverklaringen krijgen één minuut. De steunverklaringen kunnen ook op het congres worden verzameld en het is zeer aan te bevelen om dit ook écht te doen aangezien één minuut spreektijd voor een inhoudelijk punt simpelweg te weinig is.

Aanmoedigingsprijs ledenwerving voor Amsterdam (Hans Aertsen)
Op het congres werden door voorzitter Hans Spekman prijzen uitgereikt aan afdelingen die relatief de meeste leden in 2013 hebben geworven. Goes won de eerste prijs. Ook waren er aanmoedigingsprijzen. Amsterdam won zo’n aanmoedigingsprijs omdat wij een projectteam ledenwerving hebben opgezet waarvan de eerste resultaten veelbelovend zijn. En de afdelingen in Amsterdam gaan nog eens stapje verder en hebben er een onderlinge competitie van gemaakt. Bestuurslid Adam Sibarani nam de prijs op het podium in ontvangst.

Experimenten om het congres te verlevendigen (Hans Aertsen)
Het presidium van het congres stelde het congres drie experimenten voor om dit congres te verlevendigen. Aan het begin van het congres werd daarmee ingestemd.
Het eerste experiment betrof de behandeling van moties en amendementen. Moties en amendementen met een positief preadvies werden niet besproken, want die zijn overgenomen door het partijbestuur. Ook werd er niet gedebatteerd over moties en amendementen met een negatief preadvies waarbij men zich kon vinden in de argumentatie van het partijbestuur. De overige moties en amendementen werden wel behandeld, maar de spreektijd daarover was afhankelijk van de steun van andere afdelingen (zie ook hierboven bij (Actuele) moties). Dit experiment was geslaagd, maar het vergde hier en daar nog wat gewenning. Zoals al gememoreerd bij de moties is het verzamelen van steunbetuigingen van groot belang.
Het tweede experiment betrof de bespreking van het rapport Melkert. Op het congres werd aan de hand van stellingen door een panel van deskundigen op het podium gediscussieerd over het rapport en konden de mensen in de zaal reageren. Na de discussie werd er gestemd over de stellingen. Dit experiment kwam wat minder uit de verf, naar mijn idee vooral ook doordat de meeste stellingen niet de kern van het rapport raakten.
Het derde experiment werd ingezet bij de behandeling van de voortgang van de ledendemocratie. Op zaterdag werd in een aparte bijeenkomst voor belangstellende afgevaardigden en leden gediscussieerd over de voortgang, hoe het verder moet en wat er in de opdrachtformulering voor de commissie die de verdere uitwerking ter hand neemt, moet komen. De uitkomst van dit debat werd zondag op het congres plenair behandeld en werd de opdrachtformulering besproken. Dit experiment vond ik geslaagd, vooral ook door de grote deelname aan de aparte bijeenkomst.

Terugblik (Hans Aertsen)
Wij kunnen terugzien op een goed congres. Opnieuw kunnen we trots zijn op de inbreng die we als Amsterdamse afgevaardigden hebben gehad als ook op de resultaten daarvan.

  1. Wij hebben onze onvrede over de voortgang m.b.t. de uitwerking van de resolutie ledendemocratie duidelijk geventileerd en we hebben in samenwerking met de JS een constructieve bijdrage geleverd aan een goede opdrachtformulering voor de werkgroep die de verdere uitwerking nu ter hand gaat nemen. Ook hebben we tussentijdse evaluatiemomenten laten inbouwen.
  2. Alle door Amsterdam ingediende en gesteunde amendementen m.b.t. de statuten en reglementen zijn overgenomen.
  3. Bijna de helft van de 40 ingediende amendementen m.b.t. het Verkiezingsprogramma Europese verkiezingen is overgenomen en staat in de vastgestelde verkiezingsprogramma.
  4. Verschilleden moties door Amsterdamse afdeling ingediend of mede zijn ingediend zijn overgenomen.
  5. Door het voorafgaand houden van een digitaal panel met vragen onder de leden van de PvdA Amsterdam zijn 325 leden direct betrokken geweest bij de voorbereiding op dit congres.

Het bestuur PvdA Amsterdam wil de Amsterdamse congresafgevaardigden bedanken voor hun geweldige inzet tijdens het congres en de aanloop daar naar toe.

De Amsterdamse congresafgevaardigden:
Judith Abrams (Zuidoost)
Hans Aertsen (Nieuw-West en bestuur PvdA Amsterdam)
Arina Angerman (Oost)
Margreet Elings (West)
David Feltkamp (West)
Frank de Graaff (Noord)
Maaike van den Herik (Zuidoost)
Els Iping (Centrum)
Joop Lahaise (Centrum)
Chris Laarman (Noord)
Hanna Luden (Oost)
Lucien Nix (Zuid)
Lies Opdam (Zuid)
Bram de Vries (Nieuw-West)