5 januari 2010

PvdA Amsterdam: samenvatting verkiezingsprogramma gemeenteraad 2010-2014

Het programma 2010-2014 van de PvdA Amsterdam geeft antwoord op de vraag welke kant de PvdA op wil met de stad. We kiezen voor optimisme, idealen en ambitie: Optimisme omdat we geloven dat met vereende krachten Amsterdam een goede toekomst tegemoet kan gaan. Idealen omdat de PvdA bruggen wil slaan tussen de verschillende mensen in de stad en zich op alle fronten zal inzetten vóór participatie en tegen tweedeling. Ambitie omdat we ons niet laten gijzelen door de waan van de dag en vooruit willen kijken. Amsterdam kan duurzamer, schoner, economisch sterker uit de crisis komen, als we ons samen inspannen. We zetten daarom in op vitale maatschappelijke coalities: vóór goed onderwijs, vóór een sterke economie en werk, vóór innovatie. We voeren een keiharde strijd tegen uitval, armoede en isolatie.

Er is heel veel werk aan de winkel. Wat stellen we voorop:

  • Onze jongeren: we zetten ons in voor een nieuw Amsterdams peil: we zetten alle zeilen bij om alle jongeren in Amsterdam excellent onderwijs te bieden en toegang te geven tot sport en cultuur. We sturen offensief op kwaliteit van onderwijs, met versterking van leerlingen, docenten en ouders. We zoeken naar de talenten van iedere jongere en zijn er vroeg bij om jongeren niet uit de boot te laten vallen. We zetten A-teams in in scholen en betrekken jongeren nadrukkelijk bij alle plannen. Met jongeren voor jongeren.
  • Een sterke economie voor de toekomst: we investeren in onorthodoxe coalities, met mensen uit het onderwijs, onderzoekers en ondernemers, voor een duurzame economie, voor vernieuwing, voor inzet van alle creativiteit. We hebben een breed pakket maatregelen voor behoud van banen en tegen uitval. We gaan offensief te werk tegen armoede. We bestrijden de verkokering en bureaucratie. Samen sterk tegen de crisis.
  • Extra aandacht voor ouderen en kwetsbare mensen: eenzaamheid en stille armoede zijn grote problemen onder ouderen en kwetsbare mensen: we maken extra werk van toegankelijkheid van de stad en al haar mogelijkheden voor de 80.000 ouderen van Amsterdam, voor mensen met een handicap en voor mensen die anders uit de boot vallen. Goede zorg en voorzieningen in de buurt, geen versnippering en bureaucratie, veel aandacht voor mantelzorg.
  • Een open Amsterdam met nieuwe solidariteit: niet je afkomst telt, maar je toekomst. We omarmen de diversiteit van Amsterdam, staan voor tolerantie en gelijke kansen voor iedereen. We geloven in vrijheid, maar ook in onze onderlinge verbondenheid. We gaan ervoor die verbindingen tussen mensen mogelijk te maken: op straat en in de buurt, op het sportveld en op scholen, in onze culturele instellingen en alledaagse werk. We vragen alle Amsterdammers hun steentje bij te dragen. We werken op alle fronten tegen tweedeling, voeren een zero tolerance beleid tegen discriminatie. Iedereen telt, iedereen draagt bij.
  • Een mooie stad, met aantrekkelijke buurten, waar iedereen betaalbaar kan wonen: in elk deel van de stad moeten voldoende woningen zijn voor alle Amsterdammers, jong en oud, ook met een smalle beurs. We willen dat de stad ook op termijn leefbaar blijft, toegankelijk en gemengd. We investeren dus in vernieuwing van energievoorziening, bouwen en mobiliteit, in goede woningen, in een mooie omgeving. We gaan voor menging van wonen, werken en uitgaan. We werken met woningcorporaties en bewonersverenigingen aan nieuwe sociale verankering in buurten, tegen leegstand en eenzijdige bouw. De schaarse ruimte wordt eerlijk verdeeld.
  • Een veilige stad voor iedereen. We zetten in op buurtveiligheidsagenda’s: buurtbewoners bepalen welke top-drie van veiligheidsproblemen met voorrang worden aangepakt. We zijn voor veiligheidshuizen met goede afstemming en informatiedeling tussen bewoners, politie en justitie. We pakken verloedering aan, treden kordaat op tegen geweld voor en achter de voordeur, tegen handel in wapens en harddrugs. De kleine groepen mensen die een buurt verzieken, pakken we aan. Georganiseerde criminaliteit als in het 1012 gebied wordt offensief bestreden.

We zijn ambitieus, maar dat kan ook. We zijn blij met alle kennis, ervaring en energie die je elke dag in Amsterdam tegenkomt en waaruit we ruimschoots kunnen putten. We gaan de toekomst dus met vertrouwen tegemoet. Amsterdammers maken de stad! De PvdA staat aan hun kant.

    Download hier het verkiezingsprogramma