1 april 2010

PvdA Amsterdam is Cohen dankbaar

Gistermiddag heeft de gemeenteraad afscheid genomen van burgemeester Job Cohen. Vanwege zijn grote betekenis voor de stad en haar inwoners, werd Job Cohen tijdens dit afscheid benoemd tot ereburger van Amsterdam. De PvdA Amsterdam is – net als de stad – Cohen zeer dankbaar voor de afgelopen negen jaar.

Remine Alberts (SP) – die als langstzittende gemeenteraadslid namens de gehele raad sprak – zei dat Cohen als burgemeester ‘een dikke voldoende’ verdiende. Zij roemde onder meer zijn pogingen om etnische spanningen tegen te gaan na de moord op filmmaker Theo van Gogh. ‘Jij was de aanvoerder van al die mensen die ervoor zorgden dat de stad niet ontplofte.’

Ook andere sprekers roemden Cohen om zijn bindende en luisterend vermogen. Maarten van Poelgeest (GroenLinks): ‘Jij bent de afgelopen negen jaar Amsterdammer geworden en omgekeerd heeft ook de stad jou in de armen gesloten.’ Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher bracht in herinnering dat het Cohen was die het eerste homohuwelijk in de wereld sloot.

De PvdA Amsterdam is burgemeester Cohen zeer erkentelijk voor zijn werk voor de stad. Negen jaar lang heeft Cohen de stad en haar inwoners op uitstekende wijze vertegenwoordigd op mooie en soms ook moeilijke momenten. De hopelijk aanstaande burgemeester van Nederland zal altijd Amsterdammer blijven.