1 juli 2011

PvdA Amsterdam: discussie ritueel slachten nieuwe fase in

Enkele maanden geleden werd duidelijk dat een grote meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder de PvdA, van plan was een wetsvoorstel voor een algeheel verbod op rituele slacht te steunen. Dat leidde tot veel reacties in de partij. Na een open en goed inhoudelijk debat hebben de leden helderheid gegeven over waar de partij in deze discussie staat.

Op dinsdag 28 juni heeft de Tweede Kamer gestemd over het wetsvoorstel. Op voorstel van D66, GroenLinks, PvdA en VVD heeft een grote kamermeerderheid aan het wetsvoorstel een mogelijkheid tot ontheffing toegevoegd. De regels daarvoor moeten in een aparte algemene maatregel van bestuur (AmvB) worden opgenomen. De indieners hebben in antwoord op vragen van de regering verduidelijkt dat het om serieuze ruimte voor de betrokken gemeenschappen gaat om onder voorwaarden onverdoofde rituele slacht te handhaven. We gaan er van uit dat de regering de benodigde discretionaire bevoegdheid heeft.

Discussie gaat nieuwe fase in
We constateren dat ten opzichte van enkele maanden geleden nieuwe politieke ruimte is gecreëerd. Al eerder hebben we aangegeven dat de discussie over onverdoofd ritueel slachten niet zou stoppen na de stemming in de Tweede Kamer. Het komt nu op de uitwerking van het amendement aan. Daarbij zijn we van mening de discussie zich zou moeten verbreden tot het verminderen van het dierenleed voor alle te slachten dieren, ongeacht de toegepaste methode. Ook bij het onverdoofd slachten is immers sprake van veel vermijdbaar dierenleed.

Zowel procentueel als in aantallen dieren is dat zelfs groter dan bij het onverdoofd ritueel slachten. Dat geeft een zwakke morele basis om alleen de Joodse en Islamitische gemeenschap aan te spreken. De koninklijke weg is om tot één norm voor alle te slachten dieren te komen. Om vervolgens op basis daarvan het gesprek aan te gaan met alle relevante partners, waar onder vertegenwoordigers van de Joodse en Islamitische gemeenschappen, om die norm in de praktijk te brengen.

We wachten de nadere uitwerking af en zullen het landelijk partijbestuur vragen te bewaken dat het proces zorgvuldig verloopt en recht doet aan de discussie die de afgelopen maanden in de partij is gevoerd. Wij zullen vanzelfsprekend onze bijdrage blijven leveren.

Wordt vervolgd!