9 januari 2009

Profiel: Michiel Geuzinge kandidaat-voorzitter PvdA Amsterdam

Ik ben Michiel Geuzinge, geboren en getogen in Amsterdam. Ik woon met mijn vrouw en twee kinderen in Bos en Lommer. In het dagelijks leven werk ik als beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten die niet goed raad weten met een bepaald veiligheidsprobleem, bijvoorbeeld overlast van jongeren, kunnen bij mij terecht voor ondersteuning. Daarnaast overleg ik met ministeries over wetgeving en veiligheidsbeleid en adviseer de VNG over welke strategie ze bij bepaalde onderwerpen het beste kunnen volgen.

Waarom kandidaat?
Ik wil meer mensen betrekken en actief maken bij de PvdA. Zowel binnen als buiten de partij zie ik mensen met goede ideeën die waardevol zijn voor de PvdA. Deze mensen wil ik mobiliseren.

Ik wil meer discussie op gang brengen. Ik wil leden in staat stellen om belangrijke matschappelijke kwesties te bespreken. Bijvoorbeeld integratie. Veel leden hebben grote behoefte om hierover te praten. Hoe willen we met elkaar samenleven? Reden voor mij om een debat hierover te organiseren op donderdag 15 januari (meer details hier).

Tenslotte wil ik dat wij ons weer met zelfvertrouwen en élan presenteren. We zijn nog steeds een brede, zeer diverse volkspartij die goed in de buurten is geworteld. We hebben aansprekende politici en we hebben een goed verhaal. Laten we dat op een inspirerende manier uitdragen. Door op een open en toegankelijke manier politiek te bedrijven. Door overal in de stad zichtbaar aanwezig te zijn zodat we weten wat er leeft.

Ervaring
De bestuurlijke en politieke processen in de stad heb ik goed leren kennen. Eerst als medewerker van de gemeentelijke ombudsman. Vervolgens was ik jarenlang politiek assistent op het stadhuis. Een omgeving met zeer ingewikkelde persoonlijke, politieke en bestuurlijke verhoudingen. Maar het is me altijd gelukt een constructieve relatie op te bouwen met bestuurders, ambtenaren en raadsleden, ook van andere politieke partijen. Alleen zo krijg je zaken gedaan.

Als voorzitter van de grootste afdeling van Amsterdam en als secretaris van de kleinste heb ik het bestuurlijk werk goed leren kennen. Van het schrijven van een verkiezingsprogramma en het samenstellen van een kandidatenlijst tot het deelnemen aan collegeonderhandelingen, ik heb er zelf leiding aan gegeven of ben er nauw bij betrokken geweest.

De taak van een politieke partij
Elk tijdperk heeft zijn problemen en uitdagingen. Het Amsterdam van mijn grootouders is onvergelijkbaar met het Amsterdam waar mijn twee kinderen in opgroeien. Maar wat de generaties bindt zijn onze waarden. De uitdaging is om deze waarden telkens weer een nieuwe invulling te geven, zodat ze relevant blijven. Dat is bij uitstek de taak van een politieke partij: door het organiseren van debat en meningsvorming, door te volgen wat er in de samenleving gebeurt, door mensen te activeren en te inspireren en door bekwame en goed in de stad gewortelde vertegenwoordigers af te vaardigen.

Ik beschouw het als een eer om daar als voorzitter een bijdrage aan te kunnen leveren.
Spreekt mijn verhaal je aan en wil je meer over mij weten? www.michielgeuzinge.nl

Kom donderdag 22 januari naar de Amstelkerk, want er valt iets te kiezen!