1 september 2009

Proef met verwarmde terrassen in Amsterdam

31 cafés in het centrum van Amsterdam beginnen dinsdag aan een proef met terrasverwarming. Tien ervan deden al aan een eerdere proef mee. De afgelopen tijd meldden zich nog 21 nieuwe ondernemers aan. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente maandag bekendgemaakt.

Begin vorig jaar was er ook al zo’n proef, maar die was geen succes: er deden maar tien ondernemers aan mee. Dat kwam doordat de gemeente er pas op het allerlaatste moment ruchtbaarheid aan gaf. Ook speelde mee dat de testperiode maar enkele maanden duurde, waardoor het voor caféhouders niet loonde een dure kachel aan te schaffen.

Om de nieuwe poging wel te laten slagen, heeft Amsterdam de voorwaarden nu verruimd. Zo duurt deze proef twee jaar. Dat betekent niet dat er helemaal geen regels zijn. Zo mogen ondernemers alleen gevelverwarmers op gas gebruiken. Dat is milieuvriendelijker dan kachels op elektriciteit.

De proef moet onder meer uitwijzen of terrasverwarming overlast voor de omgeving en schadelijke gevolgen voor het milieu oplevert. Ondernemers die alsnog willen meedoen, kunnen zich nog tot december aanmelden. In andere steden zijn verwarmde terrassen overigens gewoon toegestaan. (ANP)