27 maart 2009

Probleemjeugd weer aan het werk

De PvdA wil alle bestaande regelingen bij ondernemersloketten van de Kamer van Koophandel (KvK) of het Midden- en KleinBedrijf (MKB) onderbrengen en actief promoten omdat veel ondernemers nog niet op de hoogte zijn van de subsidies. Daarnaast wil de PvdA starten met een proef met een no-riskpolis waarbij de gemeente kort verzuim vergoedt. Ook staan cursussen werkethiek op de agenda.

Otto Staleman, directeur van metaalbewerkingsbedrijf Deltour, heeft vorig jaar een probleemjongen in dienst gehad. "Op zijn werkethos was niets aan te merken. Ik moest hem zelfs af en toe tegen zichzelf in bescherming nemen. Maar toen ik wegens de recessie zijn contract niet verlengde, veranderde zijn houding. Ik denk dat het verstandig is dat dergelijke jongens ook begeleid worden in wat sociaal geaccepteerd gedrag is."

Kees Verhoeven, directeur van MKB-Amsterdam, staat positief tegenover het PvdA-voorstel. "Maar ik zou graag zien dat de stad zélf koploper wordt in het aannemen van deze jongeren en niet het bedrijfsleven. In de top 40 van de grootste werkgevers staan immers veel (semi)overheidsinstellingen."

Loek Beeren, bedenker van het restaurant Colour Kitchen in Slotervaart, werkt onder andere met deze probleemjongeren. "We worden positief én negatief verrast." En er wordt zonder één cent subsidie gewerkt. "De sociale begeleiding van de jongeren vergt ontzettend veel", vertelt Beeren, die ook betrokken was bij de opzet van het soortgelijke restaurant Fifteen in het Oostelijk Havengebied. "Er is echt geen tijd over om de arbeidsintensieve papierenrompslomp rondom subsidies te regelen. We zouden liever willen dat er geld vrijkwam voor iemand die binnen ons bedrijf kan helpen met begeleiding van jongeren."

Fractievoorzitter Manon van der Garde laat in een reactie weten het niet handig te vinden externe begeleiders in te zetten. "Onze inzet is de papierwinkel voor ondernemers te versimpelen om ze daarmee over de streep te trekken. En het schort inderdaad vaak aan de sociale omgangsvormen bij deze jongeren, maar een cursus werkethiek is een eerste stap."

Lees in de bijlage alle 4 de voorstellen!