3 april 2008

P&G 292 geopend

Hij is er eindelijk: P&G 292 – Prostitutie en gezondheidscentrum, het centrum waar prostituees die werkzaam zijn in Amsterdam terecht kunnen voor hulp, advies en gezondheidsvragen. Hij is opengegaan op bijna dezelfde dag dat Karina Schaapman – PvdA raadslid in Amsterdam en een van de initiatiefneemsters van dit project – haar ontslagbrief aan de gemeenteraad stuurde. Amma Assante – de tweede initiatiefneemster – is sinds 2006 ook uit de politiek.

In mei 2005 dienden Amma en Karina een raadsnotitie in met de titel ‘Het onzichtbare zichtbaar gemaakt – Prostitutie in Amsterdam anno 2005′ waarin ze onder andere volgende voorstel deden: “Het College van Burgemeester en Wethouders wordt verzocht om in het kader van haar zorgplicht en haar verantwoordelijkheid voor preventie en voorlichting een informatiecentrum te realiseren waar onafhankelijke, betrouwbare informatie over gezondheidszorg en maatschappelijk werk, specifiek gericht op prostituee, wordt geboden. Het is tevens een centrum waar vertrouwenspersonen van de GGD en Prostitutie Maatschappelijk Werkers van HVO Querido spreekuur houden. Dit is niet alleen een locatie waar prostituees terecht kunnen, er moet ook een constante stroom van informatie richting prostituees gaan. Immers door steeds wisselende werkplekken zijn veel prostituees niet op de hoogte van het aanbod van hulpverleners. Ook moeten zowel de pandgebonden prostitutiebedrijven als de raamprostituees toegankelijk zijn voor hulpverleners. Veel bedrijven zijn nu weigerachtig. Veel prostituees mogen geen voorlichtingmateriaal achter de ramen hebben.” En dit was het begin van het centrum dat vandaag, 3 april 2008, feestelijk is geopend door de wethouder Zorg, Marijke Vos.

En wat is hij mooi geworden! Precies zoals Amma en Karina dat hadden bedacht: open en huiselijk tegelijk. Uitnodigend en warm. Veel licht. Met twee consultatie ruimtes, een behandel ruimte met nieuwe instrumenten en een kamer waar taallessen, zelfverdediging oefeningen en andere cursussen gegeven kunnen worden. Alles wit, alles schoon en nieuw. Ik weet zeker dat de dames zullen zich hier prettig en veilig voelen. En dat was ook hun doel.