3 februari 2011

Persbericht: Drie acties van Stadsdeel Centrum voor Amsterdam als Gay Capital

Onlangs hebben de fracties van de PvdA en de VVD in de gemeenteraad het initiatiefvoorstel ‘Amsterdam World Leading Gay Capital’ ingediend. Het richt zich op de versterking van de economische en ondernemende kant van Amsterdam als Gay Capital. Stadsdeel Centrum kan daaraan bijdragen. PvdA en VVD in Deelraad Centrum doen daarvoor drie concrete voorstellen.

  • Koester het Roze Lint: de homohoreca loopt als een roze lint door de binnenstad.Enkele schakels zijn uitgevallen. Dat vraagt aandacht. PvdA en VVD pleiten onder meer voor vrije sluitingstijden voor de Reguliersdwarsstraat om deze straat een nieuwe impuls te geven. Dat kan door deze straat mee te nemen in de voorgenomen pilot met vrije sluitingstijden rond het Rembrandtplein. Ook zou de ‘fetish‐scene’ die zich concentreert rond de Warmoesstraat voor de Rosse Buurt behouden moeten blijven.
  • Hoogste tijd voor het Roze Huis: Er zijn meer steden die zich Gay Capital mogennoemen, maar Amsterdam blijft een van de ‘Grande Dames’ van de homo‐emancipatie.En noblesse oblige. Daarbij past een Roze Huis: een internationaal trefpunt waarmee Amsterdam opnieuw invulling geeft aan de leidende rol ten aanzien van de HLBTQemancipatie.Dat die strijd nog lang niet gestreden is, laten incidenten zien in onze eigen stad maar ook de recente moord op een homo‐activist in Uganda.
  • Een impuls voor de Amsterdamse ‘Roze Nacht’: Amerikanen zeggen wel: never waste a good crisis. Het wegvallen van toonaangevende clubs en bars die Amsterdam internationaal op de kaart hebben gezet als Gay Capital, zet velen al te makkelijk in de mopper-stand. Tegelijkertijd opent het ook mogelijkheden voor nieuwe ondernemers die bruisen van nieuwe ideeën. En die zijn er veel. Waar nieuwe initiatieven zich aandienen,verwachten wij dat het stadsdeel daar welwillend mee om gaat.

Volgens de PvdA en VVD in de Deelraad Centrum ligt bij bovenstaande acties een hoofdrol weggelegd voor de vele organisaties, ondernemers en creatieve geesten die de HLTBQ-gemeenschap (van lesbiennes, homo-mannen, biseksuelen, transgenders en queers) in Amsterdam rijk is. De overheid hoeft die rol niet over te nemen, maar kan wel de broodnodige randvoorwaarden scheppen en eventuele belemmeringen wegnemen. Vandaag hebben PvdA en VVD hiervoor een initiatiefvoorstel ingediend bij Stadsdeel Centrum (zie pdf-bijlage ).
‐‐‐‐‐‐