8 mei 2009

Patricia Linhard voor PvdA in Kamer

Patricia Linhard, mede-eigenaar van de bekende modezaak Linhard in de Van Baerlestraat, komt voor de PvdA in de Tweede Kamer. Dinsdag wordt de Amsterdamse beëdigd als opvolger van Jacques Tichelaar, de nieuwe commissaris van de koningin in Drenthe.

‘Heel voorzichtig’ heeft ze de vrouwenmodezaak overgedragen aan de volgende generatie. ”Ze zijn eigenlijk nog een beetje jong.” Met daarbij ook weer een Linhard, wat de vierde generatie zou zijn. Maar er is een goede bedrijfsleiding en Patricia Linhard (52) zelf is nooit ver weg, ze blijft ook gewoon actief voor de ondernemersvereniging Fashion & Museumdistrict.

Ze heeft er twee jaar op moeten wachten. Met haar 44ste plaats op de PvdA-kieslijst haalde ze de Tweede Kamer net niet. Intussen heeft ze gewoon ‘lekker doorgewerkt’ in de winkel en de door haar opgerichte Democratische Samenwerking Solidaire Ondernemers, waarmee ze voor kleine ondernemers meer invloed opeiste binnen de werkgeverskoepels VNO-NCW en MKB.

Ook was ze binnen de PvdA één van de ‘rode ondernemers’ die, nota bene in de arbeiderspartij, aandacht vroeg voor werkgevers. ”Er zijn heel veel meer ondernemers ‘rood’ dan je zou denken. Het lijkt ook geen rood vak, maar dat is het wel. Zeker in het midden- en kleinbedrijf delen werkgevers en werknemers lief en leed om een gemeenschappelijk doel te bereiken.””Het is gewoon een mooi vak, een solidair vak. In de fractie hoop ik dat ook in te brengen, ik wil graag laten zien dat we van ondernemerschap, breed gedefinieerd, allemaal beter worden.”

”Als ondernemer met tien tot vijftien werknemers heb ik in dertig jaar alles wel meegemaakt. Die levenservaring wil ik ook meenemen naar de politiek. Dat is toch een andere levenservaring dan iemand die dertig jaar bestuurder is geweest.”Maar namens de PvdA zal ze het woord voeren over pensioenen en ruimtelijke ordening, toch heel wat anders. ”Ik ga me helemaal inlezen. Ik vind het echt een eer dat ik dit op mijn 52ste nog mag doen.”

Klik hier voor een eerder interview met Patricia Linhard. En hier voor de uitzending van PvdA tv waar ze onlangs aan meewerkte.