Parool: slapeloze nachten Aboutaleb
Uit Het Parool:
Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken heeft de afgelopen drie jaar als wethouder van Amsterdam als de boeiendste periode van zijn leven beschouwd, al waren ze niet altijd even gemakkelijk.
”Ik bevond me regelmatig in een spagaat en heb momenten van permanente slapeloosheid gekend.” Dat zei hij woensdag tijdens het afscheid van de Amsterdamse gemeenteraad.
Vooral op het gebied van integratie zei hij ”een zware dobber” te hebben gehad. ”Je doet het per definitie nooit goed. Als je kritisch bent ten opzichte van je eigen groep, ben je voor sommige mensen een held. Maar voor migranten ben je dan een bounty die zich slijmend omhoog werkt, vooral bij mijn optreden na de moord op Theo van Gogh. Maar als ik dan eens genuanceerd optreed, krijg je weer te horen dat je mensen de hand boven het hoofd houdt. Een recent voorbeeld daarbij is mijn rol bij de Assoena-moskee.”
Aboutaleb was de eerste Marokkaanse wethouder van Amsterdam. Hij bedankte de stad woensdag dat hij met zijn ”cultuur en achtergrond” deze kans heeft gekregen. De politicus verwierf vooral bekendheid door de wijze waarop hij handelde na de moord op Van Gogh. Hij werd hiervoor geroemd maar kreeg ook forse kritiek. Dat laatste leidde ertoe dat hij de laatste jaren niet meer zonder constante beveiliging door het leven kon.
Burgemeester Job Cohen sprak lovende woorden over de PvdA’er. ”De bijdrage die je aan Amsterdam hebt geleverd, is van grote waarde. Amsterdam heeft turbulente jaren achter de rug, een tijd van fundamentele veranderingen. Jij was daarin een belangrijk anker, een boegbeeld. Je was een wethouder van alle Amsterdammers en verdient daarom ook een derde paspoort, een Amsterdams paspoort.”
Hennah Buyne volgt Aboutaleb op
Alle leden van de Amsterdamse gemeenteraad schaarden zich achter de benoeming van de 55-jarige Hennah Buyne als opvolger van Aboutaleb. De Surinaamse, die de afgelopen dertig jaar werkzaam was in de rechterlijke macht, zei dat ze vooral gaat voor de ”menselijke maat” in haar nieuwe baan. ”Mensen die ergens onderweg het spoor bijster zijn geraakt, daar wil ik wat aan doen.”
Als rechter zat ze naar eigen zeggen ”aan het eind van de keten op weg naar een betere samenleving. Als wethouder wil ik graag aan het begin staan van die keten.” Ze liet alvast weten dat ze ”niet zomaar dingen gaat roepen.” Buyne wilde geen antwoord geven op de vraag of ze streeft naar de verdwijning van voedselbanken. ”Nadat ik ben ingewerkt en ingelezen, geef ik een goed onderbouwd antwoord.” (bron ANP)