7 november 2006

Parool: 'Blinde vlek voor eerwraak.'

Uit Het Parool:
‘Hulpverleningsinstanties in Amsterdam doen te weinig om eerwraak te voorkomen, en de politie weet te weinig van het verschijnsel. Dat zegt PvdA-raadslid Karina Schaapman in een rapport dat ze later deze week presenteert.

’’Hulpverleners, opvangcentra, scholen: niemand heeft de expertise in huis om te signaleren dat eergerelateerd geweld in het spel is, laat staan dat men het ziet als alleen nog maar sprake is van dreiging,’’ zegt Schaapman.

In Den Haag en Rotterdam wordt meer gedaan. ’’In Rotterdam wisselen instellingen kennis uit en maken ze gebruik van elkaars expertise. De gemeente voert er speciaal beleid als het gaat om eergerelateerd geweld.’’

De politie in Den Haag is het enige korps dat – een jaar geleden – onderzoek heeft gedaan naar eergerelateerd geweld. Alleen al in Den Haag en omgeving bleken in één jaar 119 mensen slachtoffer te zijn geworden van geweld door hun eigen familie. In Nederland overlijdt elke maand iemand aan de gevolgen van eerwraak, vermoedt de Haagse politie.

Schaapman pleit ervoor dat de politie een aparte eenheid opricht voor eerwraak, met agenten die speciaal voor dit werk worden opgeleid. Voor slachtoffers moet er gespecialiseerde opvang komen, inclusief speciale opvangprogramma’s voor meisjes van twaalf tot 23 jaar die op de vlucht zijn voor hun familie. Ook bepleit het rapport nader onderzoek naar de achtergronden van het hoge aantal pogingen tot zelfdoding onder jonge Hindoestaanse en Turkse vrouwen. Leerkrachten moeten extra bijscholing krijgen, opdat zij sneller de signalen kunnen herkennen.

Een politie-expert stelt dat zaken rond eerwraak vaak in de verdrukking komen door gebrek aan capaciteit, omdat ze ’te moeilijk’ zijn, of omdat de slachtoffers doodsbenauwd zijn en daarom niet willen meewerken.

Minister Rita Verdonk van Integratie en Vreemdelingenbeleid presenteert morgen een reeks plannen tegen eergeweld. Die behelzen vooral het beter informeren van allochtonen en een betere samenwerking tussen hulpverleningsorganisaties. Er is geen verband tussen het onderzoek van het raadslid en het initiatief van de minister.

Karina Schaapman staat 52ste op de lijst voor de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen.’

  • Klik hier voor meer informatie over de bijeenkomst van donderdag