20 februari 2008

parkeertarieven omhoog, maar wel eenmalig

Geen verhoging parkeren naar €4, geen betaald parkeren zondag

Het blijkt mogelijk om een schonere lucht te bereiken zonder de parkeertarieven binnen de gehele ring te verhogen naar 4 euro en zonder dat er op zondag betaald parkeren wordt ingevoerd in de gehele stad. De tariefsverhoging is wat betreft de PvdA eenmalig en gaat in 2010 alleen met inflatiecorrectie omhoog. De PvdA is blij dat wijken met minder draagkrachtige bewoners worden ontzien. Verder is het goed om snel te starten met het autoluw maken van de binnenstad.

Een flink aantal plannen die de PvdA-fractie op 17 december 2007 presenteerde zijn overgenomen in het collegevoorstel. Zo wordt er in 2008 al begonnen met de plannen voor een autoluwe binnenstad en is er meer aandacht voor bronmaatregelen. Ook komt er een sterkere lobby richting het rijk voor een algemene limiet van 80 km per uur op de ring en komt er een sloopregeling voor oude benzine- en dieselauto’s. Ook wordt de motie van de PvdA fractie uitgevoerd die onder meer ging over extra openbaar vervoer van en naar P+R terreinen. Ook de maatregelen om auto’s voor 1992 te weren uit een deel van de stad (milieuzone) kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een schonere lucht. De PvdA-fractie zal alle plannen kritisch bekijken op de effecten voor Amsterdammers die minder te besteden hebben en kleine ondernemers.

Van der Garde: “Het is mooi dat het college gaat investeren in openbaar vervoer en dat de P+R-terreinen al het komende jaar worden uitgebreid. In 2010 moet je vanaf de huidige en nieuwe P&R’s echt binnen 15 minuten in hartje centrum kunnen zijn. Dan loont het immers niet meer om met de auto de stad in te gaan. In de toekomst zal het openbaar vervoer in de stad nog comfortabeler en veiliger moeten worden en langer en frequenter moeten rijden.”

Door de nieuwe indeling van de parkeerzones zijn er wel gebieden waar vanaf 2009 meer betaald moet worden. Dat is volgens de PvdA alleen acceptabel omdat daar veel autoverkeer is en een aantoonbaar extreem hoge parkeerdruk.
Fractievoorzitter Manon van der Garde: “Wij zijn er van overtuigd dat deze eenmalige tariefsverhoging leidt tot een schonere lucht. Amsterdamse kinderen moeten in een schone lucht kunnen opgroeien en we moeten huizen kunnen blijven bouwen in de stad. De verhoging is nu nodig, maar moet wel eenmalig zijn. We willen dat de parkeertarieven na 2010 alleen nog worden gecorrigeerd voor de inflatie en voor bewoners moet de parkeervergunning wel betaalbaar blijven.”