6 oktober 2008

Parkeernota

CDA, SP en OZO willen op voorhand parkeeroverlast die wordt veroorzaakt door forensen en bezoekers van winkelcentra afwentelen op bewoners in de woonwijken.Dit bleek tijdens de commissievergadering van 2 oktober jl., waarin een advies aan de centrale stad werd besproken om eventuele invoering van betaald parkeren in een aantal gebieden in zuidoost vanaf 2009 mogelijk te maken.

Wat is er aan de hand? In juni heeft de stadsdeelraad unaniem de parkeernota vastgesteld. In de Parkeernota staan de kaders van het parkeerbeleid. De Parkeernota is geen lijst met individuele maatregelen die in de komende jaren één voor één worden uitgevoerd. Een kader heeft meestal de vorm: Als zich een probleem voordoet bij of in …. (woongebied, winkelcentrum, kantorengebied), dan zal het stadsdeel dat probleem oplossen door het toepassen van één of meer reguleringsmaatregelen ….. (bijvoorbeeld blauwe zone, parkeerverbod, fiscaal parkeren).

Deze vorm biedt het stadsdeel de mogelijkheid om:

  • Maatregelen te formuleren die afgestemd zijn op de specifieke problemen.
  • Over elke individuele maatregel met de betrokkenen te overleggen.
  • Hierbij de mening van burgers en bedrijven mee te laten wegen in haar beslissing.

De parkeernota is dus gericht op maatwerk. De kaders leggen de randvoorwaarden, waaraan de maatregelen moeten voldoen vast. Onder maatwerk valt ook het vrijstellingregime voor dienstverleners, mantelzorgers, gehandicapten etc.

Deze kadernota is in juni unaniem vastgesteld. CDA, OZO en SP begonnen hun verhaal dan ook met de mededeling dat ze niet tegen betaald parkeren waren, maar niet in woongebieden. Indien er toch parkeeroverlast ontstaat in woongebieden omdat forensen en bezoekers van de winkelcentra niet wensen te betalen in de daarvoor bestemde parkeergarages en hun auto parkeren in de omringende woonwijken, dan moeten de bewoners hierover niet zeuren, zo vinden blijkbaar de woordvoerders van het CDA, OZO en SP.

De heer de Boer van het CDA meent dat klagende bewoners zich niet gastvrij opstellen naar de parkeerders die hun parkeerplek inpikken. Met hun geklaag zouden deze bewoners maar de goede naam van het stadsdeel aantasten. Het stadsdeel staat immers bekend als gastvrij en daar behoort gratis parkeren voor forensen en bezoekers in woonwijken bij aldus de hr. de Boer, ook als blijkt dat er geen parkeerplek overblijft voor de bewoners.

Het is duidelijk dat de PvdA niet op zo’n neerbuigende wijze met serieuze klachten van bewoners over parkeeroverlast wil omgaan. Indien er parkeeroverlast bestaat dan worden de parkeerproblemen geanalyseerd en komen we in overleg met de bewoners met op maat gesneden oplossingen.