3 september 2007

Ouder Kind Centrum De Baarsjes wordt versterkt en uitgebreid

Kinderen die extra zorg en hulp nodig hebben moeten die krijgen. Ze mogen niet tussen wal en schip terechtkomen. Voor portefeuillehouder Godfried Lambriex is dat de opgave waar De Baarsjes voor staat bij het verbeteren en uitbreiden van het Ouder Kind Centrum in het stadsdeel (OKC). Hij vindt dat het stadsdeel de regie moet nemen, zowel bij het versterken van de samenwerking als bij de coördinatie van de zorg.

Op 4 september bespreekt de stadsdeelraad van De Baarsjes de voorstellen van het Dagelijks Bestuur. Met de voorstellen sorteert het stadsdeel voor op de stadsbrede ontwikkeling van het OKC naar een basisvoorziening op het gebied van zorg en opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering voor iedereen van 9 maanden tot 12 jaar. En dat past weer in de landelijke ontwikkeling van de Centra voor Jeugd en Gezin.

Voor portefeuillehouder onderwijs en welzijn 12-min Godfried Lambriex is het uitgangspunt dat de ouders primair verantwoordelijk zijn voor de opvoeding en vanuit het OKC steun krijgen als dat nodig is. Problemen moeten vroeg gesignaleerd worden, zodat tijdig ingegrepen kan worden. Daarvoor is het nodig dat in het stadsdeel, dicht bij de bewoners, een toereikend aanbod van zorg- en opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering aanwezig en bereikbaar is.

De afgelopen jaren is het OKC op poten gezet. Nu is het volgens Godfried Lambriex tijd voor een volgende stap: “We hebben kunnen zien dat de bundeling van krachten in het OKC een verbetering is. Nu moeten we het nog minder vrijblijvend maken en er meer partijen bij betrekken. Ook de betekenis van het OKC voor de scholen kan groter. Het meest lastige is de coördinatie van de zorg: wie doet wat, en wie let op dat gebeurt wat afgesproken is? We hebben daarvoor netwerken. Maar die zijn onvoldoende toegerust om dat goed te kunnen doen.”

Volgens Lambriex zijn in ieder geval twee dingen nodig: regie op de samenwerking binnen het OKC en goede coördinatie van de zorg. Die regie kan wat hem betreft het beste bij het stadsdeel gelegd worden. Van de stadsdelen wordt verwacht dat de versterking en uitbreiding van het OKC er komen. Bovendien is het stadsdeel opdrachtgever van een deel van de aanbieders en zelf geen aanbieder, waardoor het boven de partijen kan staan. “Dat maakt het logisch dat we als stadsdeel het voortouw nemen.”

Godfried Lambriex ziet voor het stadsdeel ook een rol bij de coördinatie van de zorg: “Ik wil dat er op het OKC in De Baarsjes iemand is die de ‘kaartenbak’ met kinderen en gezinnen die zorg en hulp nodig hebben beheert. Zo iemand zorgt er bijvoorbeeld voor dat de afzonderlijke hulpverleners de gemaakte afspraken nakomen, houdt in de gaten dat er geen dubbel werk gebeurt, informeert de school, etcetera. Kortom, iemand die voorkomt dat het mis gaat doordat de zorg niet goed werkte”. De zorgcoördinator moet een spilfunctie krijgen in het OKC. Het stadsdeel wil daar de verantwoordelijkheid voor nemen. Als het goed is zorgt de zorgcoördinator, samen met de persoon die de samenwerking regisseert, dat de professionals hun werk goed kunnen doen. In het belang van de kinderen en hun ouders.