5 januari 2010

Ossel Flipt: Eerlijk, veilig en sterk Amsterdam

Gisteren verscheen een ingezonden stuk van SP lijstrekker Laurens Ivens in het Parool. In dat stuk staan een aantal feitelijke onjuistheden over inburgering, tweedeling en armoede waar ik graag op wil reageren.

Inburgering
In tegenstelling tot wat Laurens Ivens in het Parool beweert is wel degelijk duidelijk hoeveel mensen op dit moment een inburgeringstraject volgen. Per 1 juli 2009 zijn er 4.123 nieuwe deelnemers een traject gestart, waarmee dit college de doelstelling voor 2009 halverwege het vorige jaar al bijna bereikte. Hetzelfde geldt voor het aantal Wet Inburgering trajecten: 5.045 per 1 juli 2009. Positief is vooral het aantal nieuwe deelnemers dat wordt bereikt. Op dit moment bestaat 80% van de gestarte trajecten uit nieuwe deelnemers, hetgeen een indicatie is dat de werving momenteel goed gaat.

Leefsituatie
De opmerking van Ivens dat de tweedeling in de stad verder gegroeid is, is eveneens feitelijk onjuist. De Staat van de stad, een tweejaarlijkse sociale monitor van gemeentelijk onderzoeksbureau O&S, toont aan dat de leefsituatie van vrijwel alle groepen Amsterdammers vooruit is gegaan. Er werd door dit college vooruitgang geboekt op de terreinen werk, inkomen en participatie, al gooit de economische crisis op dit moment natuurlijk roet in het eten.

Minima & Werkloosheid
Diezelfde crisis heeft er ook voor gezorgd dat er dit jaar een eind is gekomen aan de daling van het aantal minima. Het aantal minimahuishoudens in Amsterdam daalde in 2008 met 6 procent tot 69 duizend. Het laagste aantal sinds 2002. Belangrijkste oorzaak van de daling vormde het jarenlang gunstige economisch klimaat en de toename van het aantal Amsterdammers dat een (reguliere) baan vond. Ook het aantal langdurig werklozen nam jarenlang af. In 2009 was er ondanks de crisis een kleine toename.

Voedselbank
Het gebruik van de voedselbanken is in 2009 stabiel. De opmerking van Ivens dat de rijen bij de voedselbank groeien is dan ook ongegrond. Dit maatschappelijk initiatief werkt goed, zonder directe overheidssubsidie. De gemeente faciliteert en gebruikt, in goed overleg, de voedselbank als vindplaats. Op die manier worden Amsterdammers gewezen op de hulp die zij van de gemeente kunnen krijgen.