20 december 2006

Open source, taallessen en De Levante

In de laatste raadsvergadering van het jaar doen PvdA en GroenLinks voorstellen voor de verdeling van het geld uit de pot ‘Wij Amsterdammers’. Beide partijen willen onder meer dat stadsdelen daarbinnen meer ruimte krijgen en dat naast Marhaba ook de stichting De Levante subsidie van de gemeente ontvangt. De stichting Marhaba krijgt daarmee minder subsidie in 2007. Daarnaast moet vanuit het project ‘Wij Amsterdammers’ voldoende geld zijn voor het tegengaan van radicalisering, taallessen en ouderenparticipatie.

PvdA en GroenLinks komen met meer gezamenlijke voorstellen, onder meer voor de besteding van extra gelden voor stedelijke vernieuwing. Hiermee willen de coalitiepartijen investeren in broedplaatsen, leningen voor starters op de woningmarkt en het saneren van vervuilde grond bij grote bouwprojecten.

Ook zullen PvdA en GroenLinks bij de begrotingsbehandeling samen een motie indienen waarmee geld wordt vrijgemaakt voor een ‘businesscase’. Deze is nodig om te onderzoeken of het mogelijk en wenselijk is dat de gemeente de overstap maakt naar Open Source.

Judith Sargentini, fractievoorzitter van GroenLinks, legt uit: “Op 1 januari 2008 loopt het contract met Microsoft af. Dit biedt de gemeente de kans om over te stappen op zogenaamde open source software. Van deze software is de broncode niet geheim, waardoor de gemeente meer vrijheid heeft om deze aan te passen naar de eigen wensen en niet langer afhankelijk is van één grote marktpartij.”

Manon van der Garde, fractievoorzitter van de PvdA over extra geld voor taallessen: “Wij maken 1,5 miljoen euro vrij om de wachtlijsten voor de vervolgcursussen Nederlandse taal te doen verdwijnen. Deze vervolgcursussen Nederlandse taal zijn hard nodig. De verplichte landelijke cursus duurt maar drie maanden. Als het examen wordt gehaald kan je wel een brood bij de bakker bestellen, maar kun je nog geen goed gesprek in het Nederlands voeren. In een stad waar je samenleeft, moet je iedereen de mogelijkheid geven goed Nederlands te leren. Daar zorgen we op deze manier voor.”