15 juni 2007

Ontslagrecht dé verbindende schakel tussen Sterk en Sociaal

Rode Ondernemers: PvdA moet taboes over de participatietop slechten!

Rode Ondernemers binnen de Partij van de Arbeid roepen die partij op om alles op alles te zetten om een succesvolle participatietop snel mogelijk te maken. Het opwerpen van drempels en taboes is niet de manier om te werken aan een sterker en socialer Nederland.

“Het is onbestaanbaar dat een taboe op het ontslagrecht de oorzaak zou kunnen zijn dat de participatietop niet of gemankeerd doorgaat.” zegt Rode Ondernemer Hans Adriani. Het ontslagrecht is naar zijn mening juist dé verbindende schakel tussen economische vooruitgang op macroniveau en een ijzersterk sociaal kader op individueel niveau, tussen Sterk en Sociaal. Voor de partij die Arbeid prominent in haar naam en haar historie heeft staan, zou juist dit aspect bovenaan het lijstje met gespreksonderwerpen moeten staan.

“Op de participatietop moet gesproken worden over het slechten van alle barrières die er zijn om mensen volop te laten deelnemen aan de samenleving.” aldus Harry Michels van de Rode Ondernemers. “Het huidige ontslagrecht is gericht op bescherming van de mensen die binnen het systeem zitten. Het beperkt mogelijk de toegang van mensen die nu langs de kant staan, en dus de participatie. Een flexibeler ontslagrecht mag echter niet leiden tot ‘wegwerp werknemers’. Daar ligt de uitdaging voor de sociale partners en de regering.”

Ook initiatiefneemster Patricia Linhard is duidelijk. De participatietop, die erop gericht is zoveel mogelijk mensen mee te laten doen, kan niet gegijzeld worden door het ontslagrecht onbespreekbaar te verklaren. In haar visie kun je niet praten over participatie, als je daarin niet ook de regels over aanname en ontslag bespreekbaar maakt. Niet praten leidt in ieder geval tot niets.

De FNV, heeft laten weten ontslagrecht, scholing en/of loonkostenssubsidies in hun onderlinge verband, doelgericht te willen bezien. Daarmee sluit zij aan op de woorden van Harry Michels. Juist op de participatietop moet deze uitdaging aangegaan worden.

Door alle discussie rond het ontslagrecht dreigt het echte doel van de participatietop uit het zicht te raken. Onderwerpen als het ontwikkelen van participatiebanen, het beschikbaar krijgen van voldoende leer-werk- en stageplaatsen en het nog beter bij elkaar brengen van werkzoekenden en werkgevers met vacatures, verdienen de volledige inzet van alle betrokken partijen. De partij van de Arbeid moet nu niet wegkijken, maar juist het voortouw nemen in wat misschien wel de belangrijkste discussie voor de komende regeerperiode is.

Voor meer informatie:
Klik hier voor de volledige tekst.
Hans Adriani
Telefoon (0620) 74 44 74
[email protected]
www.rodeondernemers.nl