28 september 2006

NRC: ’Term allochtoon is verwarrend’

De PvdA in Amsterdam wil het woord allochtoon voortaan niet meer gebruiken. De term mag niet meer voorkomen in gemeentelijke stukken. Amsterdamse politici moeten ook zelf proberen het woord te vermijden. Dat stelt de gemeenteraadsfractie van de PvdA voor.

Volgens PvdA-fractievoorzitter Manon van de Garde is de term allochtoon generaliserend en is vaak niet duidelijk wie er mee bedoeld worden. “Het geeft misverstanden.” Over alternatieven moet nog worden nagedacht. “Vaak gaat het gewoon om Amsterdammers, maar soms is het juist weer van belang om onderscheid te maken, bijvoorbeeld naar etniciteit of religie.” Dan is het beter te spreken van Marokkaanse, of bijvoorbeeld Iraakse Amsterdammers.

Het voorstel moet woensdag aan de orde komen als de gemeenteraad spreekt over het actieprogramma ’Wij Amsterdammers II’. Dit programma werd opgesteld na de moord op Theo van Gogh en moet onder meer het ’wij/zij denken’ tegengaan. De term allochtoon werkt volgens Van de Garde het wij/zij denken juist in de hand. Overigens moet het voorstel van Van de Garde vanavond eerst in de eigen fractie besproken worden. Volgens haar zal het daarna ook nog een fikse discussie met de andere partijen worden.

De gemeente Amsterdam is niet de eerste gemeente die zich over het woord allochtoon buigt. In 2004 besloot de gemeenteraad in Den Haag om het woord allochtoon zoveel mogelijk te mijden. Daar heten allochtonen sindsdien Marokkaanse, Turkse of Dominicaanse Hagenaren. In Rotterdam is het onderwerp nooit ter discussie gesteld.

Minister Verdonk (VVD, Integratie) weigerde in 2005 om de term allochtoon in de ban te doen. Volgens haar ging het kabinet niet over taal en had ze geen zin op te treden als een soort “taalpolitie”.