3 april 2006

Notulen ledenvergadering 26 november

1. Opening 18:30
Onno opent de vergadering op 18:30 en vraagt Walter Etty om naar voren te komen.
Onno stelt Henna Buynen voor. Zij zal technisch voorzitter zijn. Rob Beek zal het woord doen voor alles wat betrekking heeft op het elektronisch stemmen

2. Vaststelling agenda
Er is een voorstel voor een lijstverbinding met Groenlinks. We gaan vragen of de vergadering hier een debat over wil voeren. Er wordt gestemd. Uitslag is dat de vergadering gaat praten over een lijstverbinding.

Schelto Patijn heeft zich afgemeld.

Agenda wordt vastgesteld.

3. Behaalde resultaten / lijstverbinding

Ahmed Aboutaleb komt naar voren en spreekt de vergadering toe over de behaalde resultaten. De PvdA is een partij van inhoud, is serieus en is een partij van procedures. Er staat ons na een woelige periode een mooie periode te wachten.
Hij wil een groot applaus voor fractieleden en vrijwilligers. Ahmed Aboutaleb bedankt alle raadsleden. De PvdA heeft de belangen van de stad hoog in het vaandel. Politiek is ook mensenwerk. Hij wil 2 mensen bedanken. Hanah Beliot en Duco Stadig
Er is een groot applaus voor Hanah Beliot, de koningin van de Bijlmer.
Duco Stadig wordt bedankt! In gelul kun je niet wonen. Houdt zijn rug altijd recht en is betrouwbaar.

Voorbehoud verkiezingsprogramma.

Er is een mogelijkheid tot het maken van voorbehoud verkiezingsprogramma door kandidaten. Er zijn geen kandidaten die een voorbehoud wensen te maken op het verkiezingsprogramma.

4. lijstverbinding

Lijstverbinding Groen Links
4 mensen gaan spreken over de lijstverbinding
Onno geeft voorzitterschap aan Rob Beek.

Herbert Kuiling. De argumenten die genoemd worden zijn technisch. Met een lijstverbinding geef je wel degelijk aan dat je vriendjes met elkaar bent. Ik sluit me aan bij de stelling van het bestuur

Peter Klerks. Een lijstverbinding is zinvol. Je hebt meer kans om een restzetel. Je moet natuurlijk wel kijken dat je het met een partij doen waar je de meeste affiniteit mee hebt. Peter heeft gekeken naar het stemgedrag van de afgelopen jaren en concludeert dat PvdA meer affiniteit met groen links heeft, dan met coalitie partners

Egbert de Vries. Ik ben geen voorstander van een lijstverbinding. Ik ben echter wel voorstander van GroenLinks. Met een lijstverbinding kan de restzetel ook bij groen links terecht komen. Dan is de vraag wat doen ze met die zetel. Ze kunnen ook dan opeens met de VVD Samen gaan. Niet doen. Het is niet gegeven dat groenlinks met ons gaat samenwerken. Net zo min dat wij met groenlinks per se gaan samenleven

Wim Gongrijp. Wat er vanavond gebeurt is nog niet het vormen van een college. De campagne moet nog gevoerd worden. Ik denk niet dat een lijstverbinding meer stemmen oplevert. Zonder lijstverbinding denk ik dat we na de verkiezingen goed kunnen kijken of we wel of niet met groenlinks gaan.

Auke Bijlsma. De opstellers denken dat het puur een technische zaak is. Dan kunnen we net zo goed met VVD een lijstverbinding aangaan. Dan hebben we nog veel meer kans op een restzetel.
De samenwerking met de coalitiepartners is juist heel goed verlopen. Dit hebben we net gehoord van Ahmed over Duco en Hannah Belliot.

Onno van der Vlerk. Het bestuur heeft erover vergaderd. Als het gaat om een rekenkundige kwestie dan moet je weten wie er wint. Het is misschien geen keuze voor een coalitie maar leg dat de kiezer maar uit. Verder is het voor het eerst een lijsttrekkerreferendum hebben gestemd. In zijn lijsttrekkersdebatten heeft de lijsttrekker aangegeven geen lijstverbinding te willen. Hij is met groot mandaat gekozen. We wachten dus de verkiezingen af.

Lodewijk Asscher. Ik zou het vervelend vinden als hier het idee blijft hangen dat er een dictaat van de gekozen lijstrekker sprake is. Ik vind dat we goed kunnen samenwerken met Groenlinks. Ik ben echter tegen lijstverbinding. Ik denk dat het ons weinig oplevert. Verder vind ik dat de PvdA zijn eigen geluid moet laten horen. Groen links was bijvoorbeeld voor de tippelzone (hard gelach in de zaal) Laten we vooral na de verkiezingen spreken over wat de beste coalitie is voor de PvdA Amsterdam

Er wordt gestemd voor het voorstel van de lijstverbinding.

Het voorstel wordt verworpen

5. uitleg stemprocedure


Rob Beek legt de stemprocedure uit (oefenen)
Een keer droog. Daarna een keertje in het echt

Bij elke stemming doet de sleutel het maar 1 keer

De rode knop kun je indrukken als het fout gaat.

Als u iemand wil inzetten is het te doen gebruikelijk om diegene te vragen of hij ingezet wilt worden. Als je dat met 9 mensen doet, zoals vanmiddag dan weet je dat je 9 keer dat moet doen.

Hennah gaat verder met het punt voorbehouden. Zij zal het technisch voorzitterschap overnemen als Onno zijn handjes tijdens de ALV vrij wil houden.

De vraag is: zijn er mensen die voorbehouden wensen te maken op het verkiezingsprogramma.

Onno. Ik heb van niemand dat vernomen.

Hennah er is niemand die voorbehouden wil maken

Het is een spannende avond en soms emotioneel. Ik geef zo meteen het woord aan Walter Etty die dan de lijst zal gaan toelichten.

Het wordt een een tweetje. Rob is voorzitter van het stembureau. Ik ben voor timemanagement ingehuurd.


6. Algemene toelichting lijst + procedure

Walter Etty vertelt:
Ik doe dat met enkele terughoudendheid. Dit past in de rol die het bestuur ons gegeven heeft. Zij wilde een beperktere rol voor de commissie dan 4 jaar geleden. Ik zal nog enkele keren terug komen om mensen te prijzen/verdedigen. Er zijn 120 mensen die zich hebben aangemeld. Dat is erg mooi. Het niveau was hoog. Dit betekende dat we een zeer strenge selectie moesten maken.
Hiervoor was het fractieprofiel lijdraad. Opvallend was dat veel mensen aan dit profiel voldeden van die 120. Wat ook belangrijk was dat je ook samenhang kon vinden met al die individuele profielen. Een verantwoordelijkheid hadden we niet.

We hoefden niet de lijsttrekker voor te dragen. Lodewijk moet nog wel gekozen worden. We hebben met Lodewijk 2 keer gesproken. 1 keer als zittend fractievoorzitter over het functioneren van de huidige lijst. Nadat hij het referendum had gewonen hebben we met hem meer intensief over de lijst gesproken. We waren het over een groot deel eens. Lodewijk heeft echter invloed gehad op de lijst.

Ook hebben we ons niet gebogen over de vraag wie het college moeten gaan vormen. Deze vergadering gaat daar niet over. De nieuwe fractie gaat daar over. Net zomin dat wij niet gingen over wie de fractievoorzitter zou worden. Hier gaat ook de nieuwe fractie over.

Wij denken echter dat op onze voorgestelde lijst genoeg kwaliteit aanwezig die in aanmerking komt als wethouder. Wij doen hier geen uitspraken over. De menging tussen jong en oud geeft dit ook wel aan. Ons voorstel laat allereerst een balans zien tussen oude meesters en jong talent. Tegelijkertijd de verschillen in achtergrond van kandidaten bieden een breed staalkaart.

Belangrijk was dat we hebben nagedacht hebben over continuïteit. Continuïteit vraagt ook om vernieuwing. Het vraagt ook dat een zittende fractie nieuwe prikkels krijgt. Het gaat om de juiste balans. We hebben die raadsleden op een verkiesbare plaats gezet die zichtbaar zijn en uitgesproken. We hebben niet naar politieke kleur gekeken. We hebben ook gekeken in hoeverre mensen daadkrachtig zijn.

De mensen uit de huidige fractie hebben we daarom hoog op de lijst gezet. We hebben tegelijkertijd er voor gekozen om de anderen niet terug te laten komen. Dit om plaats te maken voor nieuwkomers

We hebben geen aandacht besteed aan specialisten. We hebben erg gekeken naar generalisten. We hebben veel ambtenaren. Daarin zit niet de toegevoegde waarde van raadsleden. Raadsleden moeten goede afwegingen kunnen maken. Wij waren dan ook verheugd dat zittende raadsleden aangaven om andere dingen te gaan doen de volgende periode.

Heel belangrijk punt is ook hoe de contacten in de stad worden onderhouden. Belangrijk is dat de fractie de laatste tijd zich al heel erg heeft vernieuwd.

Wij zijn uitgegaan van 18 verkiesbare plaatsen. Hierin moeten zittende mensen en nieuwe mensen terug komen. De hiërarchie heeft niets met capaciteit te maken.

De dertig mensen zijn gewijzigd. 2 mensen hebben zich terug getrokken. Er is een nieuwe 29 en 30. Margreet Elings 28 Mahla Eckhart 29. Nummer dertig heeft moeten nadenken of hij de plek zou aanvaarden. Sanne van Osnabruge heeft zijn dertigste plek inmiddels aanvaart.

Walter: ook op de alfabetische lijst staan zeer capabele mensen. Het is belangrijk om deze mensen actief bij de partij te blijven betrekken. Walter bedankt de kandidaatstellingscommissie. Alle referenten zijn nagecheckt. Alles hebben we zeer zorgvuldig nagetrokken. Er waren sommige geruchten. Deze zijn allemaal gecheckt

Er wordt een voorstel gedaan uit de vergadering dat de nummers 28 tot 30 zich nog mogen voorstellen op de vergadering.

Voormalig nummer 28 en 29 hebben zich terug getrokken. Martijn Kooiman en Clyde Moerli.

Hennah: op de alfabetische lijst heeft Sengul Kckukasci zich terug getrokken.

De procedure wordt toegelicht: belangrijke regel is dat je geen negatieve kwalificaties mag maken voor concurrenten.

Er wordt nogmaals door de vergadering gevraagd of Sanne zich mag presenteren.

Onno. Wij hebben als bestuur de lijst goedgekeurd. Er zijn nog steeds geruchten. Onno heeft deze geruchten gecheckt. De geruchten zijn niet waar. Onno kreeg een telefoontje van nummer 12. Zij was bevallen van een zoon.

Over de geruchten van Peggy Burke. Hiervoor heeft ze spijt betuigd.

Egbert de vries komt naar het podium. Hij feliciteert Walter Etty met de lijst. Het is een hele mooie lijst. Hij zegt drie dingen.
– Een lijst is een momentopname
– Peter Klerks, jammer dat hij er niet op staat
– Duco ook jammer.

Er staan 3 studenten op. Ik maak mij zorgen dat zij ooit nog af zullen studeren.

Agsterribbe
Dank aan de commissie.

Ik vond de rol heel bescheiden. Ik had graag een verantwoording gekregen. Ik wil zien waarom u kiest. De 3 zinnen die u per kandidaat geeft vind ik niet relevant voor de functie van volksvertegenwoordiger.

Tjeerd Herrema
Waardering van de lijst. Ik krijg wasmiddelen gevoel. Nieuwer is beter. Ik vraag mij af of nieuwer ook altijd beter. Verder heb ik geen of te weinig informatie gehad. Het zijn geen geruchten over de nummer 12. Toen ik het bestuur vroeg om een extra toelichting over de nummer 12 toen antwoordde het bestuur dat ze daar geen tijd voor had.

Job van Amerongen
Ik geloof niet dat de boodschap indringender wordt naarmate die langer wordt. Ik stel voor de lijst zo veel mogelijk in tact te houden

Julius Visjager geeft zijn sleutel terug omdat hij hier namens de pers is.

Walter Etty
Bedankt voor de vriendelijke woorden. Bedankt ook over de kritiek. Ik wil wel toelichting geven over alle nieuwe mensen. We hebben duidelijke keuzes gemaakt over vertegenwoordigers van nieuwe Amsterdammers. Hier hebben we met name goedgebekte mensen weten te vinden. De 4 mensen die onder de dertig zijn op de eerste 18 gaan het wat ons betref redden. Dit risico moeten we durven nemen. We hebben ook wat oudere mensen op de lijst gezet. De naam sajet zal ook veel oudere mensen goed in de oren klinken. De opmerking van Tjeerd over Yman Marach is terecht. We hebben dezelfde opmerking gehoord. Die is nagecheckt. Hierover hadden we meer duidelijkheid moeten geven. Peter Klerks was een moeilijke afweging. Hij heeft een hele mooie brief geschreven.

Egbert: het is inderdaad een momentopname.

Maja Eckhart en Sanne van Osnabruge presenteren zich

Sanne trekt zich terug



7. Vaststellen kandidatenlijst

Lodewijk wordt gekozen. Lodewijk komt naar voren. De kandidaatstellingscommissie maakt keuzes. Lodewijk vindt dit een goede lijst. Veel talenten. Mensen met visie. Ik beveel de lijst bij u aan.

Lijsttrekker Lodewijk Asscher
Plaats 2 Ahmed Aboutaleb
Plaats 3 Manon van der Garde
Plaats 4 Karina Schaapman
Plaats 5 Derya Kaplan
Plaats 6 Thijs Reuten
Plaats 7 Frank de Wolf
Plaats 8 Peggy Burke
Plaats 9 Bouwe Olij
Plaats 10 Emre Unver
Plaats 11 Charlotte Riem Vis
Plaats 12 Jesse Bos
Plaats 13 Randis Koster
Plaats 14 Yman Mahrach
Plaats 15 Michiel Mulder
Plaats 16 Hetti Willemse
Plaats 17 Lupe Manuela
Plaats 18 Daniël Sajet
Plaats 19 Sabina Gazic
Plaats 20 Jerry Straub
Plaats 21 Mirjam Bergervoet
Plaats 22 Richard Yeboah
Plaats 23 Anne Graumans
Plaats 24 Daniël Roos
Plaats 25 Ria Logtenberg
Plaats 26 Mohamed Mahdi
Plaats 27 Sonja Hauet
Plaats 28 Margreet Elings
Plaats 29 Mala Eckhardt
Plaats 30 Amhed Zizar

op plaats 30 staat een nieuwe persoon. Achmed Zizar

De gehele lijst wordt bij acclamatie vastgesteld

8. afrondend woord voorzitter
– Onno bedankt de kandidaatstellingscommissie (applaus)
– Onno bedankt de het stembureau
– afscheid Philip Mol
– Onno bedankt de vertrekkende raadsleden

9. Speech lijsttrekker / iedereen op het podium

10. Rondvraag / sluiting