13 maart 2009

Noord-Zuidlijn

Vorige week is Tjeerd Herrema afgetreden als wethouder van Verkeer en Vervoer. De nieuwe financiële tegenvallers bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn waren de druppel die de emmer deed overlopen. Nou heb ik altijd veel bewondering gehad voor de wijze waarop Herrema iedere keer weer het beleid van het bestuur verdedigde. Ik vond het lovenswaardig hoe hij de bewoners van de Vijzelgracht te woord stond en daar ruiterlijk toegaf dat er fouten waren gemaakt. Hij liet zien dat de persoonlijke drama’s van bewoners hemzelf ook diep raakten.
Maar het valt toch niet meer te doen om iedere keer de stijgende kosten uit te moeten leggen aan de bewoners van Amsterdam. Dat hij nu de keuze heeft gemaakt om op te stappen is daarom alleen maar te prijzen. Eindelijk een politicus die consequenties van tegenvallers durft te nemen. Daar waar vele anderen zich verschuilen achter het beleid van hun voorgangers.
Geert Dales was in 2002 de verantwoordelijk wethouder die zijn goedkeuring gaf voor het metroproject. Hij noemt de ophef over de Noord-Zuidlijn overdreven en zegt dat het achteraf makkelijk praten is over risico’s. Hij durft nu zelfs zijn foute inschattingen van toen nog niet toe te geven. Dat Herrema dat nu tijdens de aanleg wel doet, siert hem. Hoe jammer dat voor de rest ook is, want hij heeft meerdere malen bewezen een bekwaam en betrokken bestuurder te zijn.
Overigens ligt de aanleg van de lijn in Noord wel op schema en ook binnen het geplande budget. Wellicht kan de metro van Noord naar het centraal station binnen twee jaar al wel in gebruik worden genomen.