14 november 2007

Non Solus: Pluim

Lang geloofden sociaal-democraten niet meer in de maakbare samenleving. PvdA-icoon Jan Pronk zei tegen iedereen die het horen wilde, dat aan immigratie niets viel te doen, omdat je als land je grenzen niet kunt sluiten. Endecennialang liet de PvdA in de hoofdstad de prostitutie, al eeuwen genesteld in de historische binnenstad, ongemoeid. Doorsjofel vertier vooreasyJet-toeristen, drugsdeals, witwassen, vrouwenhandel en pandjeshandel is de prostitutie in Amsterdam al lang verworden tot een ‘industrie’, die meteigen-regels de overheid permanent provoceert.

Maar eindelijk treedt het gemeentebestuur op. Burgemeester Job Cohen en vooral wethouder Lodewijk Asscher, beiden PvdA, verdienen daarvoor een pluim. De laatste publiceerde in 2005 als lokale lijsttrekker het boek Nieuw Amsterdam ,met de belofte: ‘Liever een toeristenattractie minder dan medeplichtigheid aan misbruik van vrouwen.’

Als wethouder maakt Asscher dit waar. De gemeente is begonnen woningcorporaties op de Wallen te helpen met het opkopen van panden met peeskamers. Ervoor in de plaats komen woningen, winkels en bedrijven (zie het interview met LodewijkAsscher op pagina 36).

Burgemeester Cohen wil nog meer maat-regelen en overweegt een pooierverbod. Het moet de criminaliteit terugdringen en vrouwenhandel tegengaan.

Het is te hopen dat Amsterdam niet alleen op de Wallen ingrijpt, maar ook elders in de stad, waar sluipenderwijs de rode lichtjes steeds meer vertakkingen kregen, zoals op de Ruysdaelkade, de Spuistraat, het Singelen zelfsde Overtoom (bordelen).

En na de verloedering door prostitutie wacht ook de verloedering door kraken op het nieuwe geloof in maakbaarheid.