12 maart 2010

Nieuwe raad feestelijk geïnstalleerd

Na woensdag afscheid te hebben genomen van de oude raad, werd donderdag de nieuw gekozen gemeenteraad feestelijk geïnstalleerd. De raad verwelkomde drie nieuwe partijen en 24 nieuwe raadsleden. Voor de PvdA namen 10 nieuwe leden zitting in de raad.

Tijdens de eerste raadsvergadering uitte PvdA fractievoorzitter Lodewijk Asscher zijn zorgen over de vele mensen die hun stem tijdens de gemeenteraadsverkiezing niet hebben mogen uitbrengen omdat zij niet in het bezit waren van een geldig legitimatiebewijs. Asscher riep in een motie, die door alle partijen werd gesteund, het college op om in aanloop naar de landelijke verkiezingen op 9 juni aandacht te geven aan dit probleem.

Gesproken woord geldt:

“Voorzitter,
Verkiezingen gaan over vertrouwen. Vertrouwen in de politiek en vertrouwen in de overheid. We hebben in allerlei steden gezien dat dat verre van vanzelfsprekend is, en dat is het ook hier niet. We mogen trots zijn op onze stad en op de manier waarop we naar de stembus zijn gegaan. De PvdA is heel dankbaar en blij met het vertrouwen dat heel veel Amsterdammers in ons hebben uitgesproken. Wij hebben onze beste uitslag in 20 jaar gehaald, met uitzondering van 2006.

Tijdens de campagne is de PvdA meer dan eens verweten de macht, of de positie van grootste partij, te vanzelfsprekend te vinden. Ik zeg u: niets is minder waar. Ik heb de afgelopen maanden allerlei dingen vanzelfsprekend gevonden, maar niet dat we weer de grootste zouden worden. Dat vond ik niet vanzelfsprekend en dat vind ik nog steeds niet vanzelfsprekend. Dat we wel de grootste partij zijn geworden vind ik een grote eer en een grote verantwoordelijkheid. Op 3 maart begonnen we allemaal met 0 stemmen, en ja, ik ben heel blij met deze uitslag ondanks het verlies ten opzichte van 2006.

Graag wil ik de winnaars van deze verkiezingen feliciteren. In de eerste plaats mevrouw Telleman, van D66, met een spectaculaire winst van 5 zetels. Maar ook mevrouw Frijda van Red Amsterdam, de heer van Lammeren van de Partij voor de Dieren en mevrouw van Velden van Trots verdienen onze complimenten.

De opdracht voor deze nieuwe gemeenteraad voor de komende vier jaar is geen gemakkelijke. De gemeenteraad moet vertrouwen en leiderschap tonen in een uitdagende periode. Amsterdam er economisch bovenop helpen, de stad financieel gezond houden, de Noord-Zuidlijn verantwoord aanleggen, mensen zo snel mogelijk weer aan het werk krijgen, de armoede bestrijden en daarnaast de boel bij elkaar houden.

Juist in deze tijd van bezuinigen zullen we nieuwe coalities moeten zoeken, ook buiten het stadhuis bijvoorbeeld met het bedrijfsleven en met maatschappelijke instellingen, om richting te geven en perspectief te bieden.

Ik heb oud-minister Eberhard van der Laan bereid gevonden om als informateur op te treden. Ik heb opdracht gegeven voor een korte informatieronde met de 6 grootste partijen. De 3 kleinere partijen heb ik over dit besluit gesproken en ik heb van hen begrepen dat zij begrip hebben voor deze keuze.

De PvdA wil binnen en buiten de coalitie met alle partijen samenwerken. Om dit te onderstrepen zal ik straks namens mijn fractie en die van de andere partijen een motie indienen. Op de verkiezingsdag heb ik flink wat telefoontjes gekregen van oudere Amsterdammers die soms hevig ontdaan waren over het feit dat ze niet hadden mogen stemmen. Deze generatie, die nog heeft gevochten voor onze democratie, verdient het om gebruik te maken van het stemrecht. Ik roep het college dan ook op in aanloop naar de kamerverkiezingen specifiek aandacht te besteden aan dit probleem.”

Heironder de motie: