Nieuwe brief Manon: aan opvoedondersteuner
Beste Carine,
Je bent projectleider bij de invoering en uitvoering van een nieuwe methode van opvoedingsondersteuning. Ik heb me laten uitleggen dat dit nieuwe programma Triple P heet en dat staat voor Positief Pedagogisch Programma. De methode richt zich op alle facetten van opvoeding waar zich problemen kunnen voordoen, met als uiteindelijk doel kinderen en ouders zo goed mogelijk met elkaar te laten omgaan. Ik vind het mooi dat het uitgaat van de gedachte dat opvoeden niet vanzelfsprekend is en dat iedereen dat zomaar leert. Hulp bij de opvoeding kan soms nuttig en nodig zijn.
Het is zeer bijzonder dat Triple P al dertig jaar in Australië met succes wordt toegepast en dat de bedenker nog steeds de wereld over reist om zijn programma te promoten. Het is goed dat dit programma de verantwoordelijkheid van de ouders zo sterk benadrukt en bedoeld is om ouders verder te helpen. Bovendien is het een methode die kan worden toegepast op hele basale opvoedingsondersteuning die binnenkort via het centrum voor Jeugd en Gezin gaat lopen, maar die ook kan worden ingezet op het moment dat er zware problemen binnen het gezin zijn.
Ik ben onder de indruk van het programma en het sluit aan bij mijn visie op opvoedingsondersteuning. Het belang van het kind staat voorop. Eerst uitgaan van de mogelijkheden van de ouders en die proberen te activeren, maar niet bang zijn om op een gegeven moment je verantwoordelijkheid als overheid en jeugdhulpverlening te nemen. Aan het eind van het traject zal de verantwoordelijkheid echter weer zoveel mogelijk bij de ouders moeten komen te liggen. Het is goed dat het Triple P programma in heel Amsterdam kan worden ingezet.
Ik ben heel erg benieuwd naar je ervaringen bij de invoering van dit programma in de stadsdelen Westerpark en Centrum en welke wijzigingen er binnen de Jeugdhulpverlening nodig zijn om deze aanpak tot een succes te maken. Is het voornamelijk een andere manier van denken of betekent het ook een complete reorganisatie van de Jeugdzorg? Ik ben ook benieuwd tegen welke problemen je op dit moment aanloopt. Welke mogelijkheden zijn er binnen het programma als ouders niet willen meewerken om positief pedagogisch te werk te gaan of moet er dan een andere aanpak gekozen worden?
Natuurlijk vraag ik me af hoe jij als projectleidster met deze vragen omgaat en wat jouw visie is op de invoering van Triple P.
Tenslotte ben ik ook benieuwd hoe je de relatie ziet tussen de Triple P methode en andere projecten die te maken hebben met opvoeding, zoals medewerkers van het sociaal investeringsprogramma die in Slotervaart bij bewoners op bezoek gaan, de gezinscoaches in Noord.
Hartelijke groet,
Manon van der Garde
Fractievoorzitter PvdA Amsterdam
www.manonvandergarde.nl