4 april 2006

Nieuw college: “Mensen maken Amsterdam.”

PvdA en GroenLinks hebben een akkoord bereikt voor de collegeperiode 2006-2010. Onder het motto ‘Mensen maken Amsterdam’ gaat het eerste Rood-Groene college in Amsterdam van start. Het nieuwe college van B&W legt de nadruk op het bestrijden van armoede, het bieden van kansen aan kinderen, en investeert fors in veiligheid, luchtkwaliteit, groen en de economie.

Mensen maken Amsterdam
De afgelopen weken hebben de lijsttrekkers Lodewijk Asscher (PvdA) en Maarten van Poelgeest (GroenLinks) intensief onderhandeld over de vorming van een nieuw college van B&W. Uitgangspunt voor het nieuwe college is dat Amsterdam een emancipatiemachine is; een plaats waar mensen hun talenten ontplooien en vooruit kunnen komen. Een stad waar vrijheid, dynamiek en creativiteit hand in hand gaan met solidariteit, geborgenheid en sociale rechtvaardigheid. Het college wil Amsterdammers de mogelijkheid bieden om zich te ontworstelen aan armoede en wil uitsluiting tegengaan. Kortom, in Nieuw Amsterdam moet je kunnen zijn wie je bent en is er ruimte om je talenten te ontwikkelen, want mensen maken Amsterdam.

foto; www.amsterdam.nl

Armoede
De armoederegelingen worden toegankelijk voor mensen met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum. Tot op heden is dit 105%. Hiermee kunnen meer Amsterdammers gebruik maken van ondersteunende maatregelen zoals een tegemoetkoming in de schoolkosten, aanvullende bijdragen voor senioren en Amsterdammers die langdurig van een minimuminkomen moeten rondkomen. “Het college wil Amsterdammers de mogelijkheid bieden om zich te ontworstelen aan armoede, en uitsluiting tegengaan”, licht Lodewijk Asscher toe.

Meer kansen voor kinderen
Het nieuwe college stelt in deze periode 47 miljoen euro extra beschikbaar voor extra investeringen om kinderen de kansen te geven die ze verdienen. Het extra geld zal besteed worden aan zaken als opvoedingsondersteuning, preventieve activiteiten, ouder-kindcentra, forse uitbreiding van het aantal voorscholen en jeugdzorg.

Veiligheid
Veiligheid is een basisrecht. Amsterdam moet veiliger worden door preventie en repressie. Daarom zal dit college ongeveer 42 miljoen euro beschikbaar stellen om de aanpak van de harde kern jongeren, verslaafde veelplegers, misstanden in de prostitutie, huiselijk geweld en lopende projecten uit te voeren. Preventief fouilleren en de mogelijkheid om gezichtsherkenning toe te passen worden als een vrije kwestie beschouwd. Dit is een twistpunt tussen PvdA en GroenLinks. “Hier moet de raad over beslissen”, aldus Asscher. GroenLinks is mordicus tegen deze vormen van controle.

Luchtkwaliteit en groen
Amsterdammers hebben recht op een gezond milieu. De luchtvervuiling zorgt voor gezondheidsproblemen; vooral kinderen, ouderen en mensen met aandoeningen aan de luchtwegen lijden hieronder. Het nieuwe college stelt daarom ongeveer 27 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van het Actieplan luchtkwaliteit en voor investeringen in groenprojecten.

Economie
Amsterdam moet als kennis- en handelsstad weer terugkeren in de top vijf van Europese vestigingssteden. Voor het programma ‘Amsterdam Topstad’ trekt dit college 51 miljoen euro extra uit. Hiermee worden maatregelen gefinancierd om het vestigingsklimaat te bevorderen, zoals het initiëren van opleidingen en bereikbaarheid. Het college gaat dit plan binnen honderd dagen opstellen in samenwerking met het bedrijfsleven.

Het volledige collegeprogramma zal in de loop van de volgende week worden gepresenteerd. Dan zal ook de verdeling van de wethouders en de portefeuilles bekend worden gemaakt.