8 april 2006

Nieuw bestuur Binnenstad

Stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft een nieuw bestuur. PvdA, VVD en Groen Links hebben een akkoord bereikt voor de bestuursperiode 2006-2010. Ook is de verdeling gemaakt van de portefeuilles tussen de beoogde wethouders. Els Iping (PvdA) wordt voorzitter van het Dagelijks Bestuur en heeft Bouwen en Wonen in haar portefeuille, Anne Lize van der Stoel (VVD) heeft Openbare Ruimte en Wil Codrington (Groen Links) heeft Financiën, Onderwijs en Welzijn.
(zie helemaal onderaan voor compleet overzicht)

Els Iping is enthousiast over het tot stand komen van de nieuwe rood-groene én blauwe combinatie: “De onderhandelingen zijn met veel inzet en vrijwel geheel in het openbaar gevoerd. Er is was ook voortdurend veel belangstelling voor.” Els Iping is blij met de deelname van Groen Links in de coalitie, maar ook dat de VVD in stadsdeel Centrum behouden blijft voor het bestuur. De VVD dreigt in de meeste stadsdelen buiten het bestuur te vallen.
De nadruk zal de komende tijd liggen op een open bestuursstijl gericht op samenwerking met bewoners en ondernemers.
De nieuwe coalitie wil extra investeren in welzijn en onderwijs, het wegwerken van achterstallig onderhoud aan straten en pleinen, in veiligheid en in het bevorderen van een creatieve economie.
Het nieuwe bestuur heeft een ruime meerderheid in de raad en vertegenwoordigt bijna tweederde van de kiezers.

Het programakkoord wordt nog voorgelegd aan de binnenstadsafdelingen van PvdA, VVD en Groen Links. Op donderdag 13 april bespreekt de stadsdeelraad het akkoord en wordt het bestuur benoemd.
Verdeling Portefeuilles Dagelijks Bestuur

Els Iping, voorzitter Dagelijks Bestuur (PvdA)
Algemeen Bestuurlijke & Juridische Zaken,Veiligheid, Bouwen en Wonen Stedelijke Ontwikkeling, Coördinatie Wallen, Horeca, Huisvesting, Evenementen, Communicatie en P&O.

Anne Lize van der Stoel, dagelijks bestuurder (VVD)
Openbare Ruimte, Verkeer en Parkeren, Groen, Dierenwelzijn, Economie en Toerisme en Coördinatie Oostelijke Binnenstad

Wil Codrington, dagelijks bestuurder (Groen Links)
Financiën, Onderwijs, Welzijn, Sport, Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Diversiteit, Coördinatie Leidsebuurt, Creatieve economie, Cultuur, Coördinatie Milieu.