13 januari 2010

Monte Pelmo blijft open

In tegenstelling tot berichten in diverse media is de PvdA in Amsterdam Centrum niet van plan om het ‘aan de deur’ verkopen van ijsjes van ijsfabriek Monte Pelmo te verbieden. De PvdA in het Centrum roept het stadsdeelbestuur op om de zaak snel en goed te regelen.

Natuurlijk kan hier een oplossing voor gevonden worden,” zegt Roeland Rengelink, fractievoorzitter van de PvdA in stadsdeel Centrum. “Monte Pelmo is al heel lang met de Jordaan verbonden en ijs verkopen is geen enkel probleem.”

IJssalons zijn, net als broodjeszaken, snackbars en fastfoodketens horecazaken.. Maar, drie stoeltjes in de winkel maakt nog geen ijssalon. Monte Pelmo valt voor de PvdA in het stadsdeel Centrum dan ook niet onder de noemer horeca.

Als die redenering juridisch niet houdbaar is, dan moet het stadsdeel samen met Monte Pelmo zoeken naar een vorm om de winkel zoveel mogelijk in de huidige vorm, met een paar stoelen en verkoop van ijsjes aan de deur, open te houden.

Het probleem met Monte Pelmo is ontstaan omdat een nieuwe ijssalon, ook in de Jordaan, het stadsdeel voor het blok zette. “Zij een vergunning, dan wij ook een vergunning, en als zij geen vergunning hebben, dan hoeven wij ook geen vergunning te hebben,” aldus de advocaat van het horecabedrijf dat zich had gevestigd op een plek zonder horecabestemming.

De PvdA in het stadsdeel centrum heeft ondertussen contact met Monte Pelmo en spreekt later deze week met de uitbaters over het ontstane tumult en een oplossing.