9 september 2010

Mondelinge vragen homogeweld

Afgelopen zondag vond er een demonstratie plaats georganiseerd door Right to feel safe met als doel aandacht vragen voor en het oproepen tot een halt aan het geweld tegen homo’s en zoals zich dat de afgelopen tijd vaker heeft voorgedaan. Volgens verschillende media (Parool, 6 september 2010 en AT5, 6 september 2010) werd de demonstratie een aantal keren verstoord .

Zo zouden een aantal jongens op scooters op de demonstranten zijn ingereden en is een man geslagen door twee meisjes met een handtas. De fractie van de PvdA vindt het treurig dat tijdens een evenement dat precies is georganiseerd om de acceptatie om te zijn wie je bent uit te drukken: een doel dat het gemeentebestuur, bij monde van zowel raad als college van B&W, de afgelopen tijd veelvuldig heeft benadrukt buitengewoon hoog te hebben, zich dit soort verstoringen voordoen. Zij vraagt zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren.

1. Kloppen de berichten in de media dat de demonstratie is verstoord? Zo ja op welke wijze?
2. Waren Burgemeester en politie op de hoogte van het feit dat deze demonstratie zou plaatsvinden?
3. Hoe hebben burgemeester en politie het risico van deze bijeenkomst ingeschat met betrekking tot de verschillende veiligheidsaspecten?
4. Waaruit bestond de politieinzet?
5. Is de burgemeester het met ons eens dat het diep treurig is dat klaarblijkelijk dergelijke bijeenkomsten een verhoogd risico op het ontstaan van incidenten en geweld teweeg brengen, en zou daar dan niet op ingespeeld moeten worden?
6. Waarom was niemand van het college aanwezig bij deze demonstratie aanwezig? Temeer ook, omdat juist ook het college de afgelopen tijd regelmatig haar afschuw heeft uitgesproken over het voorkomen van discriminatoir geweld en de intolerantie jegens minderheden