29 januari 2007

'Minder plannen schrijven, meer uitvoeren'

Dat is het motto waar het nieuwe PvdA-raadslid Daniël Roos de komende jaren mee aan de slag wil. Daniël Roos werd woensdag 24 januari, onder goedkeurend oog van zijn ouders, zijn vrouw en een trotse zoon en dochter, geïnstalleerd in de Amsterdamse raad. Vijf vragen aan het kersverse PvdA-raadslid over zijn plannen, ambities en over zichzelf!

Hoe vond je het toen je woensdag naar voren werd geroepen door de burgemeester?
Ik was van te voren niet heel zenuwachtig. Ik hoorde eind december al dat ik raadslid zou worden dus ik heb me kunnen voorbereiden. En ik dacht dat ik ook wel rustig zou blijven, maar toen ik voor de burgemeester stond liep de spanning toch behoorlijk op. Natuurlijk was het vooral heel leuk. Mijn familie was aanwezig in de zaal en iedereen in de raad kwam naar me toe om me te feliciteren.

Welke portefeuille ga je doen?
De fractie en ik hebben besloten dat ik Financiën en Economische Zaken ga doen maar ik weet nog niet waarvoor ik binnen die portefeuille woordvoerder word. Dat is allemaal nog uitzoeken en afstemmen met mijn collega’s. Concrete zaken die ik voor Amsterdam op mijn eigen terrein wil aanpakken heb ik daarom nog niet. Natuurlijk is er wel een aantal dingen waarvan ik vind dat die echt in Amsterdam moeten gebeuren. Zaken waar ik me hard voor wil maken. Zo vind ik dat we veel minder plannen moeten schrijven maar meer echt aan de slag moeten. Amsterdam moet zich veel meer richten op de uitvoering van projecten en ideeën dan op het bedenken ervan. Vandaar ook mijn motto: Niet méér ouwehoeren dan je uit kunt voeren! Ik vind dat kleinschalige ideeën van mensen veel meer steun en waardering verdienen. Vernieuwing begint vaak in kleinschalige nieuwe initiatieven. Maar bevlogen mensen met goede ideeën lopen nu nog vaak vast op bureaucratie, formulieren en een gebrekkig netwerk. Ik wil mensen die al bezig zijn en nieuwe initiatieven helpen met kleine, basale dingen. Bijvoorbeeld, hoe kom je aan financiering? Wie moet je hebben op het stadhuis? En ook organisaties die hetzelfde doel na streven met elkaar in contact brengen.

Welke concrete kwestie in de stad vind je zelf het belangrijkst?
Amsterdam moet nog meer tijd en energie steken in het verhogen van de kwaliteit van het onderwijs in de stad. Vooral in het basisonderwijs en het VMBO zie ik dat te veel leerlingen van school komen die eigenlijk nog niet genoeg hebben geleerd. Leerlingen met een hoop potentie die bijvoorbeeld niet goed genoeg Nederlands schrijven. Vanuit mijn werk als directeur van Campus Nieuw West, dat jongeren van 8-16 jaar in Amsterdam Nieuw West kennis laat maken met de arbeidsmarkt, zie ik dat het heel moeilijk is om een goede stage te krijgen en te doorlopen als je slecht Nederlands spreekt en schrijft. Hoewel de stad maar heel beperkt iets over het onderwijs te zeggen heeft, moeten we daar echt wat aan doen!

Waarom heb je voor de Partij van de Arbeid gekozen?
Er bestaan voor de meeste problemen geen “beste” oplossingen . Elke uitkomst heeft voor verschillende groepen voor- en nadelen. De PvdA maakt daarbij de keuzes die het beste bij mij passen. Wij kiezen voor rechtvaardigheid, bieden iedereen zoveel mogelijk gelijke kansen en verdelen de lasten en de lusten zoveel mogelijk naar draagkracht.

Wanneer zullen Amsterdammers je met de PvdA op straat zien?
Ik ben altijd erg actief op straat en zal dat ook blijven. Binnenkort ga ik met mijn moeder, die raadslid is in stadsdeel Oud Zuid, weer de straat op voor de Provinciale Staten verkiezingen.