10 december 2008

Mensenrechten voor alle Amsterdammers gelijk

Gefeliciteerd! Vandaag – 10 december 2008 – vieren we dat 60 jaar geleden de ondertekening van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) plaat vond. Op 25 juni 2009 is het vijftig jaar geleden dat Nederland het Internationale Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten heeft ondertekend. Tijd voor een Amsterdamse mensenrechtencampagne, dat op initiatief van Sabina Gazic en Jesse Bos is ontwikkeld.

Campagne
Vanaf vandaag begint in de Gemeente Amsterdam op initiatief van PvdA raadsleden Sabina Gazic en Jesse Bos een campagne om in 2009 het jaar van mensenrechten te vieren. Met deze campagne wil de Gemeente, samen met organisaties die bij de mensenrechten betrokken zijn, de bekendheid van de mensenrechten en dus het rechtsbewustzijn van Amsterdammers vergroten.

Conferentie
Op 25 juni 2009 zal er een conferentie over mensenrechten worden gehouden. Tijdens deze conferentie zal de rol van verschillende mensenrechtenorganisaties, zoals Amnesty International en andere organisaties die vorm geven aan een specifiek recht, worden belicht. Een voorbeeld is het COC dat opkomt voor de rechten van homo’s en lesbiennes. Welke dilemma’s komen zij tegen in hun werk? Een ander onderwerp van gesprek zal de rol van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zijn en de uitspraken van het Europese Hof voor het beleid (en de uitvoering ervan) van de gemeente Amsterdam. Daarnaast wordt er gesproken over de betekenis van de mensenrechten voor de Amsterdammer en de vraag hoe de Amsterdammer voor de mensenrechten kan opkomen.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de initiatiefneemsters Sabina Gazic (mob. 065 262 57 09), Jesse Bos (mob. 06 111 676 32) of met de Platform Amsterdam Samen (PAS).

Klik hier voor berichten die eerder verschenen naar aanleiding van dit PvdA initiatief.