Vandaag presenteerde wethouder Financiën Hester van Buren (PvdA) namens het college de concept-begroting voor 2024. Het college heeft keuzes moeten maken om te zorgen dat er geen verhoging van de lasten voor de bewoners komt. Zo stijgen de onroerendezaakbelasting en parkeertarieven aankomend jaar niet. Wel wordt er geïndexeerd. De PvdA is blij met de gemaakte keuzes.
Fractievoorzitter Lian Heinhuis reageert dan ook positief op de begroting: “Het doet me goed dat het college een sociale koers blijft varen met deze begroting. Alle Amsterdammers moeten een plek hebben in onze hoofdstad, waar iedereen zichzelf kan zijn.” Heinhuis benadrukt dat investeringen in de stad ongelijk moeten gebeuren voor gelijke kansen: “De extra investeringen in de stadsdelen zijn dan ook essentieel in mijn positieve blik op deze begroting. En ook het geld dat naar zorg en welzijn gaat hoort daarbij.”
Ongelijk investeren op stadsdeelniveau
“Deze begroting houdt goed rekening met de uitdagingen van de stad”, aldus raadslid en woordvoerder Financiën Farley Asruf. “We hebben wat extra financiële ruimte ten opzichte van de verwachtingen en het is cruciaal om deze goed te verdelen. Dat de stadsdelen hierin een centrale rol krijgen, past helemaal binnen onze visie. Op buurtniveau krijgen de stadsdelen meer geld om de investeringen te doen die het hardst nodig zijn. Onder het mom van ongelijk investeren in gelijke kansen, ben ik blij dat Amsterdam Zuidoost, Nieuw-West en Noord extra financiële steun ontvangen. Hiermee wordt actief gewerkt aan het verminderen van ongelijkheid binnen de stad.” Het extra geld in Zuidoost, Nieuw-West en Noord zal specifiek worden besteed aan afval. Asruf: “De openbare ruimte is zo belangrijk in het karakter van de buurt en daarmee de sociale cohesie. Dat het extra geld naar afvalopruiming gaat, is daarmee een logische en goede keuze.”
Toeristenbelasting omhoog: eerlijk bijdragen aan de stad
Al tijdens de Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota, riep de PvdA op tot forse verhoging van de toeristenbelasting. Zo kunnen we het massatoerisme tegengaan en ervoor zorgen dat toeristen meer bijdragen aan de stad. Met de nieuwe begroting wordt de toeristenbelasting versimpeld: de vaste voet gaat eruit en de belasting wordt fors verhoogd. Een goede ontwikkeling vindt Heinhuis: “Een hogere belasting is een goed en nodig signaal richting het terugdringen van het massatoerisme. Daarnaast kan de stad het extra geld dat dit opbrengt goed gebruiken om de openbare ruimte leefbaar te houden. Hierdoor wordt de leefbaarheid in de stad vergroot. Zo verminderen we de druk met name in de binnenstad. Daarnaast klopt het plaatje weer, want de toerist draagt financieel bij aan onze stad, in plaats van alleen gebruik en misbruik te maken van onze openbare ruimte.”