4 oktober 2007

Magazine gezien? Discussieer mee!

Ook een mening? Laat het ons weten!

Politici, bestuurders en andere partijbonzen behoren zich te voeden met ideeën van ‘onderop’. Van u dus, ook al heeft u besloten om slapend lid te zijn, nooit naar een vergadering te komen en weet u niet hoeveel contributie u precies betaalt. Wij zijn toch nieuwsgierig naar uw opvattingen.

U kunt uw mening geven over onderstaande onderwerpen.

1. Ontslagrecht. Eindelijk versoepelen of nooit versoepelen?

Het heetste hangijzer van dit moment. Tegenstanders vinden het een onzinnig voorstel en betogen dat werkgevers van iedereen af kunnen als ze maar een deugdelijk personeelsbeleid voeren. Van een versoepeld ontslagrecht worden alleen de meest kwetsbaren op de arbeidsmarkt de dupe.

Voorstanders van versoepeling zien echter grote kansen voor werkgevers én werknemers. Vooral het argument dat versoepeling het eenvoudiger maakt om personeel aan te trekken spreekt veel mensen aan.

2. Multiculturele samenleving: waar blijft het antwoord van de PvdA?

Voor velen is de combinatie PvdA en multiculturele samenleving gelijk aan pappen en nathouden. Kritiek of opmerkingen werden te vaak weggezet als ‘vissen in troebel water’. De klamme deken van de politieke correctheid is eraf. Maar het debat is eigenlijk nog steeds niet echt gestart.

Het is juist ‘De boel bij elkaar houden’, zo zeggen de voorstanders. Er wordt door andere partijen te veel gepolariseerd. Daardoor voelen steeds meer nieuwe Amsterdammers zich niet meer thuis in de stad.

3. Kraken. Misdrijf of pragmatische oplossing?

Groen Links wethouder Maarten van Poelgeest wil het stimuleren. Als oplossing voor het bijna niet op te lossen tekort op de (betaalbare) woningmarkt. Leegstand hoeft niet, er kunnen best tijdelijk mensen wonen!

De VVD wil het verbieden. Je hoort nu eenmaal niet gratis in het huis van een ander te wonen zonder toestemming. Bovendien mogen huiseigenaren zelf weten wat ze met hun bezit doen. Daar commentaar op hebben door ongevraagd de boel uit te wonen geeft geen pas!

U kunt uw mening in een kort essay (300 woorden maximaal) samenvatten en mailen naar: [email protected]

Uw bijdrage wordt hoe dan ook geplaatst op de website, mits u de gangbare regels voor fatsoen in acht neemt. In het volgende nummer van dit blad maken we een compilatie van de bijdragen en worden nieuwe discussieonderwerpen gepubliceerd.