19 juli 2009

Luisterend oor voor mantelzorgers

PvdA vraagt om extra ondersteuning van Mantelzorgers

Dankzij mantelzorg kunnen mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen. In meer dan de helft van de gevallen is de zorgperiode langer dan drie maanden. Vaak is het een periode van jaren. Een mantelzorger kiest er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt je, omdat je een emotionele band hebt met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, kunnen de zorg niet zomaar beëindigen en verrichten soms verpleegkundige handelingen. De Wet maatschappelijke Ondersteuning (de WMO) verplicht het lokaal bestuur Mantelzorgers te ondersteunen bij hun zware taak.

In de laatste vergadering voor het zomerreces van de Commissie Welzijn, d.d. 16 juni, presenteerde portefeuillehouder Welzijn, Harry Verzijl, zijn plan van aanpak Basispakket Mantelzorg Amsterdam Zuidoost. De PvdA-fractie heeft haar grote waardering uitgesproken voor een omvangrijk pakket aan diensten, variërend van informatie en advies, toeleiden naar overname van mantelzorgtaken, emotionele en educatieve steun tot materiële steun. Toch wenste zij een aanvulling.
Uit de vele contacten met Mantelzorgers is ons duidelijk geworden dat men vaak worstelt met ‘het gevoel er alleen voor te staan’ in het bijzonder op momenten in de nacht en vooral in de weekenden. Uit de gesprekken blijkt met name een behoefte aan een luisterend oor. Aanleiding voor de fractie de portefeuillehouder te verzoeken na te gaan in hoeverre een ‘telefonische hulpdienst’ van goed getrainde vrijwilligers met directe lijnen naar de professionele dienstverleners op die belangrijke uren hun ‘luisterend oor’ kunnen aanbieden. En zo een gewenste aanvulling op het basispakket kan vormen.

Een van de Mantelzorgers in Zuidoost deelde mij onlangs mee: ”..het is niet dat ik het niet meer aankan op zo’n moment, maar even mijn hart wil luchten, een klankbord zoekend. Als ik dan mijn verhaal kwijt ben, kan ik weer verder…”.
Harry Verzijl gaf aan graag gehoor te willen geven aan ons verzoek. Wij blijven het aandachtig volgen.

Michel Idsinga