7 april 2008

Lodewijk was in Zuidoost

Een heftige week, en zoals Johan Cruijff zegt: Je gaat het pas zien als je het snapt.

Er was een filmpje op internet van iemand wiens ideeën “niet meer dan een bijrol spelen; altijd herkenbaar, nooit origineel of constructief” (Hans Wansink in De Volkskrant). In ZO zijn wij nooit in de valkuil getrapt om vraagstukken van integratie en emancipatie te maken tot een discussie over religie. Voor veel mensen in ZO is hun geloof een belangrijke kracht in hun leven, en juist daarom steunen zij de sociaal-democratie, de PvdA die staat voor gelijke kansen voor iederéén, en voor een eerlijke en veelkleurige verdeling van kennis, inkomen en macht. Deze week stelde CDA raadslid De Boer op hoge toon vragen over de huur die de kerken in De Kandelaar betalen. Die moet omhoog, vindt hij, echte Christelijke solidariteit dus. Waar werkt De Boer ook al weer, concurrentienijd of belangenverstrengeling?
In Zuidoost hebben wij gekozen voor de weg van de ruimtelijke en sociaal-economische vernieuwing. Deze week nam Marcel la Rose afscheid na 17 jaar directeur te zijn geweest van de ondernemersorganisatie van ZO. Hij heeft een belangrijk werk gedaan om een brug te slaan van ‘zijn’ kant van het spoor naar de bewoners in Zuidoost. In die 17 jaar is de werkloosheid in ZO gedaald van 18.000 naar 7.000 mensen. Dit was mede te danken aan het Arena initiatief van Marcel la Rose. Nu gaat het kantorenpark zelf op de schop om ook daar het wonen, werken en recreëren bij elkaar te brengen. Zo zal de vernieuwing van Holendrecht over de metro heen reiken richting AMC; zal het Atlasgebouw als eerste kantoorgebouw aangepakt worden; heeft musicaltycoon Van der Ende voor ZO gekozen, en groeit ZO uit tot het tweede stadshart van Amsterdam.
En deze week kwam Lodewijk Asscher naar ZO om met de leden in debat te gaan. In ZO laten wij zien dat de sociaal-democratie ook in deze tijd vernieuwend en constructief is. Mensen uit gemeenschappen met heel verschillende culturele achtergronden hebben samen een resultaat neergezet dat herkend en erkend mag worden. Wouter Bos herkende in 2006 het luxe probleem van de toestroom van veel nieuwe PvdA raadsleden, maar erkend moet worden dat hij fout zat dit een kleurtje te geven. De integriteit van drie leden van onze fractie is ten onrechte aan de schandpaal genageld, en de PvdA ZO heeft haar eigen verantwoordelijkheid genomen met een uitkomst die door het partijbestuur is bevestigd. Het is begrijpelijk dat partijgenoten van berichten in de krant schrikken, en juist daarom past het de partij ruimhartig te erkennen, zoals Lodewijk Asscher heeft gedaan, dat ZO een ‘wake-up call’ is geweest om de brede discussie over integriteit in geheel Amsterdam aan te zwengelen. Erkend mag dat de diversiteit van leeftijd, van sexe, van culturele en etnische achtergrond die de PvdA in Zuidoost kenmerkt, overal normaal zou moeten zijn in en voor de PvdA; dat de schande dat achterstand een kleur heeft in Amsterdam juist een aansporing moet zijn om te laten zien dat kwaliteit overal te vinden is, en dus ook in kleur. Feit is dat de PvdA in Amsterdam en in ZO de bestuurlijke verantwoordelijkheid draagt. Des te belangrijker is dan dat wij dit met passie doen, om de boel bij elkaar te houden, en om mensen ongeacht hun herkomst en afkomst meer gelijke kansen te bieden. Dit is onze trots.
De leden van de partij in ZO hebben op een zelfbewuste en constructieve manier de politiek leider van de PvdA Amsterdam, in het debat geconfronteerd met de meningen en gevoelens die hier leven. Lodewijk Asscher heeft toegezegd binnenkort weer terug te komen in ZO.
Wouter Bos heeft opgeroepen niet bang te zijn voor het debat, die aansporing had ZO niet nodig maar wij vatten deze graag op als aanmoediging. Nog voor de zomer verschijnt het verslag van twee jaar bestuur onder de absolute meerderheid die de bewoners aan de PvdA hebben toevertrouwd. Met dat verslag gaan wij naar de mensen toe. Om verantwoording af te leggen over onze dromen en over de voortgang in de zoektocht naar praktische oplossingen. Wat goed gaat, wat niet goed gaat, wat beter moet. Samen met Lodewijk zijn wij overtuigd dat vertrouwen elke dag weer opnieuw bevochten moet worden.
Nick Bolte, voorzitter PvdA afdeling Zuidoost.