19 januari 2010

Lodewijk Asscher: Wallen ’s nachts dicht

Lodewijk Asscher wil dat er tussen vier en acht uur ’s nachts geen prostitutie plaats vindt op de Wallen. De prostitutiebedrijven op de Wallen moeten dan dicht. Ook wil hij de minimum leeftijd voor prostituees omhoog brengen van 18 naar 23 jaar. Dit zegt Asscher in een interview in de Telegraaf van vandaag. ”Die uren lopen alleen de grootste dronkenlappen en engerds rond”,voegde hij daar aan toe tijdens een toelichting op Radio 1. De leeftijdsgrens voor prostiuees moet omhoog van 18 naar 23 jaar, omdat vrouwen van 23 veel weerbaarder zijn.

Hieronder het artikel uit de Telegraaf …

De Amsterdamse Wallen moeten zo snel mogelijk ’s nachts op slot. Van vier uur tot acht uur ’s ochtends mag er geen prostitutie plaatsvinden in de rosse buurt. Ook moet de minimumleeftijd voor de prostituees omhoog.


Met een serie van vergaande maatregelen wil de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher de uitbuiting van jonge vrouwen op de Wallen terugdringen. De wethouder wil aanscherping van de regels om vrouwenhandelaren zoals Saban Baran uit de Amsterdamse rosse buurt te weren. De nachtelijke sluiting moet zorgen voor betere controle overdag en voor een betere opsporing van pooiers en misbruikers. Asscher: "Saban Baran was ook werkzaam op de Wallen. Maar hij staat niet alleen. Ook anderen dwingen vrouwen met geweld tot prostitutie." De Amsterdamse wethouder wil de minimumleeftijd van prostituees verhogen van 18 naar 23 jaar.

Druk
Asscher: "Op 18-jarige leeftijd zijn meiden uit Bulgarije, Roemenië of Hongarije uitermate kwetsbaar. Zij worden hierheen gehaald, maar zijn niet opgewassen tegen de druk. Een vrouw van 23 is meer volwassen, die is weerbaarder."

Ook moeten zij zich straks verplicht laten inschrijven als zzp’er bij de Kamer van Koophandel, aldus Asscher. Daarbij moeten ze aantonen dat ze Nederlands of minimaal Engels, Spaans of Frans kunnen spreken. De wethouder onderstreept dat hij geen ‘vertrutting’ van Amsterdam nastreeft. Asscher: "Amsterdam is een wereldstad en prostitutie hoort daar ook bij. Er is niets op tegen, als het uit vrije wil gebeurt. Helaas zien we veel voorbeelden waarbij dat niet het geval is. Het zal je moeder of zus maar zijn die daar werkt." Het sluiten van de Wallen in de vroege uren, is volgens hem noodzakelijk om de 24 uurseconomie daar een halt toe te roepen.