21 december 2006

'Links dient motie in over verkoop woningen.'

Uit het Financiele Dagblad van Dinsdag:

‘Raadsleden van GroenLinks en PvdA in Amsterdam dienen vandaag een motie in naar aanleiding van een afspraak die de gemeente met de federatie van woningcorporaties heeft gesloten. De raadsleden willen dat ook in de gebieden Buiksloterham, Overhoeks, Overamstel en Houthavens sociale nieuwbouwwoningen niet verkocht mogen worden zodra de eerste huurder vertrekt. Dit moet ook gelden voor grote woningen en zogenoemde wibo-woningen (wonen in een beschermde omgeving).

In het convenant ’Bouwen aan de stad’ dat het college van B en W met de corporaties heeft gesloten, zijn maar drie buurten – Zuidas, IJburg en Zeeburgereiland – uitgezonderd van het vervallen van de zogenoemde bouwjaargrens.

’Door deze motie wordt het probleem tot heel kleine proporties teruggebracht’, aldus Michiel Mulder, woordvoerder Ruimtelijke Ordening en Grondzaken voor de PvdA in de hoofdstad en een van de indieners van de motie.

De twee linkse partijen, die samen een meerderheid in de gemeenteraad hebben, stemmen in hoofdlijnen in met het akkoord.

De verkoop van woningen door de corporaties is sowieso beperkt doordat deze zich ook verplichten om een bepaald aantal woningen aan te bieden op de sociale huurmarkt. Bovendien is in een eerder convenant ’bijna op straatniveau’ bepaald welke sociale huurwoningen mogen worden verkocht, aldus Mulder. Woningbouwcorporaties krijgen door het convenant geen privileges ten opzichte van commerciële ontwikkelaars, benadrukt het PvdA-raadslid.

Commerciële partijen hebben eerder geklaagd dat woningbouwverenigingen oneigenlijke voordelen kregen door het convenant omdat zij meer woningen mogen verkopen dan voorheen bepaald en het hun ook is toegestaan om in het hogere segment te bouwen.’

  • Klik hier voor het persbericht over afspraken tussen de Gemeente Amsterdam en de woningcorporaties
  • Zie hieronder de motie